Architectuur moet op de helling!

Sinds Rem Koolhaas weten we dat architectuur moet. Zijn ontwerpen, zoals het gebouw hiernaast wat hij ontwierp voor de Chinese staatstelevisie, hebben de wereld in ieder geval een beetje mooier gemaakt. En ook in de IT moet architectuur. Maar wat is dat ook al weer, IT architectuur?

IT architectuur is weinig meer dan een set van richtinggevende principes. Deze principes beschrijven voor de Bedrijfs-, Informatie- en Technische architectuurlagen de wijze waarop IT dient te worden ingezet. En dat op een redelijk hoog abstractieniveau. Denk bijvoorbeeld aan ‘Gegevens worden eenmalig uitgevraagd en vastgelegd’ of ‘Er wordt gestandaardiseerd op één database’. Hiermee geven deze principes dus richting aan de invulling van de IT omgeving. En dit geldt voor elke organisatie, groot en klein. Het leidt tot standaardisatie en is de leidraad bij de inpassing van nieuwe toepassingen. Dus stel dat we zijn gestandaardiseerd op Oracle voor wat betreft de database, dan dient bij de aanschaf van een nieuwe applicatie het uitgangspunt te zijn dat deze gebruik maakt van het Oracle platform. Daar zit geen woord Chinees bij.

Maar als we gaan uitbesteden, hoe moet dat dan? Dat is inderdaad een lastige. U gaat zich natuurlijk niet gaat bemoeien met het platform dat de dienstverlener gebruikt om een applicatie als dienst (Software As A Service of SAAS) aan u te leveren. U wit immers functionaliteit. Het zal u een zorg zijn wat de technische infrastructuur van de dienstverlener is. Toch?

Nou, niet helemaal. Er zijn inderdaad zaken waar u niet meer over gaat bij het afnemen van SAAS. Tegelijkertijd dient u natuurlijk wel in controle te blijven. Als twee verschillende applicaties, die beide als SAAS worden afgenomen bij twee verschillende dienstverleners, gegevens moeten uitwisselen dan dient u daar dus wel afspraken over te maken. Als de ene Engels spreekt en de ander Chinees dan is het lastig communiceren. Met als gevolg een haperende dienstverlening en, ongetwijfeld, hogere kosten.

Kortom u dient, ook en misschien zelfs wel vooral bij uitbestedingsprojecten, reeds in een vroeg stadium uw architectuur op orde te hebben. Om daadwerkelijk meer met minder te kunnen realiseren is IT architectuur een absolute noodzaak ook al heeft u straks wellicht geen ‘eigen’ IT meer. Ik geloof niet dat hiermee uw IT mooier wordt maar in ieder geval wel beter. Want dat geldt natuurlijk ook voor die andere architectuur. De beste ontwerpen zijn niet alleen heel mooi, ze zijn simpelweg gewoon heel goed.

One thought on “Architectuur moet op de helling!

 1. theo van eijndhoven zegt:

  De beste ontwerpen zijn niet alleen heel mooi, ze zijn simpelweg gewoon heel goed.
  ahh… Al eens een wijnproefcursus gedaan? Mooie wijn is gewoon lekker?
  Een RDBMS ipv drie is gewoon mooi, oh nee, gewoon goed.
  gewoon xmlsaassoap in de cloud
  een rest-architectuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *