Zoek het even lekker zelf op!

Vorig jaar maakte Eurocommissaris Kroes zich al sterk voor de toepassing van open data. Een prima initiatief wat inmiddels ook door de Nederlandse overheid is omarmd. Maar wat is dat nu eigenlijk: open data? En wat kan je ermee?

Nou, eigenlijk is het heel erg simpel. Open data is niets anders dan data die vrijelijk (zonder enige restrictie en middels open standaarden) ter beschikking wordt gesteld aan wie dat maar wil. Denk hierbij aan een overzicht van bestemmingsplannen in een bepaalde gemeente of een overzicht van alle scholen in het basisonderwijs. Data die tot op heden bij veel overheidsorganisaties nog ver is weggestopt in moeilijk toegankelijke databases.

Het idee is dat als deze data vrijelijk beschikbaar is er waarschijnlijk hele zinnige toepassingen mee kunnen worden gebouwd. In 2011 werd de App wedstrijd Apps For Amsterdam georganiseerd waarbij ontwikkelaars aan de slag gingen met open data. De winnaar bedacht een app waarmee een gebruiker scholen in Amsterdam aan de hand van criteria als soort, onderwijsrichting of afstand kan vinden. Reuze handig als je nieuw in een stad komt wonen en je op zoek bent naar een school voor je kind.

Waar het om gaat is dat er (letterlijk) een schat aan informatie te vinden is bij de overheid. Het ontsluiten hiervan zal niet alleen kunnen leiden tot innovatie maar mogelijk zelfs tot een verminderde druk op overheidsorganisaties. Als burgers namelijk zelf middels eenvoudige apps snel en effectief antwoord kunnen vinden op hun vragen zal dit ongetwijfeld minder vragen aan de overheid tot gevolg hebben. Dat wordt wel mijn thema voor 2012: “zoek het even lekker zelf op!”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *