Telefonie in 2012 en daarna, iemand die het weet ?

Eerst hadden we de analoge telefooncentrale, toen de digitale en nu de VoIP systemen. Maar ‘what’s next’ in 2012 en daarna ? Is dat dan ‘Unified Communications’ ? Hebben bedrijven eigenlijk in de toekomst nog wel een telefoniesysteem nodig, of volstaan alleen de mobiele telefoons ? Of gaan we in 2012 eindelijk iets horen van Skype nu dat is overgenomen door Microsoft ?

Dat spraakcommunicatie binnen een zakelijke omgeving een blijvertje is mag duidelijk zijn. Alleen communiceren via email, chat of SMS gaat echt niet lukken en ook volledig self-service via internet volstaat lang niet voor alle contacten. Maar hoe spraakcommunicatie in de komende jaren in een zakelijke omgeving zal worden ingevuld is minder duidelijk te voorspellen dan in de afgelopen jaren. Verwacht mag worden dat er binnen een (groot) zakelijke omgeving behoefte blijft aan een centraal systeem dat zorg draagt voor de communicatiestromen. Maar de vraag is wel of dat systeem dan bijvoorbeeld volledig draadloos is, of dat wel een eigen systeem is of een dienst uit de ‘cloud’, of medewerkers ook hun eigen apparatuur hier op kunnen aanmelden en of bijvoorbeeld ook videocommunicatie of presence door dat systeem wordt verzorgd.

Één ding is wat mij betreft zeker: Voor ieder type organisatie zal de meest optimale oplossing voorlopig nog verschillend zijn. En wat ook niet verandert in 2012 is dat de meest optimale oplossing bepaald zal worden door de wensen ten aanzien van de betrouwbaarheid, gebruikersfunctionaliteiten, beveiliging en natuurlijk de kosten. Zaak dus om dat eens op een rijtje te zetten !

 

 

One thought on “Telefonie in 2012 en daarna, iemand die het weet ?

 1. Harold Groenewold zegt:

  In december nieuwe tv gekocht. De mogelijkheden van dit toestel (via de router) zijn helemaal bij de tijd. Film bestellen vanuit je luie stoel, uitzending gemist, youtube. Skype geinstalleerd, maar helaas……. er zit nog niet een ‘webcam’ in de tv en ook is de communicatie nog eenrichtingsverkeer.
  Ik kan nu dus gebeld worden via skype, dan krijg ik onderin het beeld van mijn tv de oproep die ik met mijn afstandbediening kan accepteren.
  Om dit echter volledig werkend te krijgen, moet ik nog wel een microfoon en een webcam installeren. Zucht……
  Waarom zit deze camera en de microfoon – net als bij de laptop – niet ingebouwd in de tv?
  Onbegrijpelijk.

  Harold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *