De Private cloud bestaat niet

De cloud blijft de gemoederen bezig houden. Veel van onze opdrachtgevers zien absoluut de voordelen, tegelijkertijd worstelen ze met het spook van de cloud: beveiliging. Het onderbrengen van applicaties en vooral data in de cloud lijkt een hachelijke onderneming. Het idee dat uw data in een omgeving staat die wordt gedeeld met anderen lijkt voor veel toepassingen niet handig. De privacy is in het geding! Nee, dan gaan we maar kiezen voor de Private cloud. De wat?

Tsja, de Private cloud. Dat is dus een cloud die je deelt met niemand. En laat dat delen nu precies de definitie van cloud computing zijn. Maar goed, de reden om voor een niet gedeelde omgeving te kiezen lijkt in eerste instantie in ieder geval valide. U wilt immers wel dat de beveiliging en integriteit van uw data is gewaarborgd. Helemaal waar, maar wellicht dient u om dit te bereiken toch wat dichter bij huis te kijken.

Bij veel organisaties zien we dat de keten van partners en daarmee van informatiesystemen steeds langer en complexer wordt. Veel data ‘verhuist’ dus regelmatig van het ene naar het andere IT systeem, en sommige daarvan liggen geheel buiten de invloedssfeer van de organisatie. Dus waarom zo krampachtig doen over een ‘Private’ cloud terwijl uw data zich toch niet aan die grenzen houdt?

Veel belangrijker is het op orde hebben van informatiebeveiliging en dat u werkt onder architectuur. Dat is immers de basis op grond waarvan u de beveiliging en dataintegriteit dient te regelen. Tegelijkertijd is het ook het uitgangspunt voor het maken van heldere afspraken met cloud leveranciers. Want wat voor diensten u ook gaat afnemen, u dient natuurlijk wel de regie te blijven voeren. En niet zo ingewikkeld doen over de Private cloud, want stiekem bestaat die dus helemaal niet….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *