Het web is dood. En nu?

In september 2010 kwam Wired met het geruchtmakende artikel ‘the web is dead’ over de ondergang van het traditionele web. De toepassing van apps zou onze digitale wereld radicaal veranderen. In februari gaf ik in mijn blog aan wat de gevolgen hiervan zouden zijn. Maar ook ik ben verbaasd over de enorme snelheid waarmee deze ontwikkeling gepaard gaat.

Vandaag maakte IDC bekend dat de verkoop van smartphones in 2011 met 55% zal stijgen. Maar nog veel opvallender (en beduidend minder prominent in het nieuws) is de aankondiging van Apple dat de nieuwe versie van het Mac OS uitgevoerd kan worden met dezelfde interface zoals bekend van Apple IOS voor de iPhone en iPad. Dus een werkblad vol met ‘click en go’ applicaties. Het definitieve einde van de browser lijkt hiermee nog sneller te worden bereikt. In ieder geval zal het surfen over het Web meer naar de achtergrond verdwijnen en het ‘open’ Web steeds meer plaats maken gesloten communities. En ook zakelijke applicaties zullen steeds meer als app worden aangeboden. En het gemak waarmee dit mogelijk is zal leiden tot een enorme groei.

Maar hoe ga je hier als (IT)organisatie nu mee om? Enerzijds wordt het ‘bring your own device’ door steeds meer organisaties (in zowel de publieke als private sector) gepredikt. Maar je eigen device meenemen is één ding, maar eigen apps (ook voor zakelijk gebruik) is toch echt een tweede. What is next: bring your own information? En dat allemaal in de cloud?

Het mag duidelijk zijn dat deze ontwikkeling veel organisaties voor een IT dilemma plaatst. Volgens recent onderzoek maakt 57% van de Nederlandse organisaties actief gebruik van social media. Het is inmiddels een bijna standaard business tool geworden. Tegelijkertijd maakt een steeds groter aandeel zich zorgen over de beveiliging van (bedrijfskritische)informatie. Om succesvol te kunnen zijn moeten we ‘open’ zijn, maar ergens is er een grens, toch?

Het is tijd voor een reset. De nieuwe digitale wereld vraagt om een radicaal andere benadering van de wijze waarop we met IT binnen organisaties omgaan. Peter Hinssen heeft het al treffend in zijn boek beschreven: Digitaal is het nieuwe normaal. De bal ligt nu bij u. Afwachten is geen optie!

One thought on “Het web is dood. En nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *