Scashen, I-zettle, NFC: contant geld wordt (eindelijk) overbodig

 

Contant geld. Ik probeer het zo weinig mogelijk bij me te hebben. Maar af en toe kom ik er niet onderuit. Bijvoorbeeld als ik een keer een lunch heb besteld op kantoor, als ik een pizza thuis laat bezorgen of als ik een bijdrage wil leveren aan een collecte.  Maar binnen nu en 2 jaar is dat afgelopen. Er is namelijk een revolutie gaande op het gebied van mobiel betalen.


Zo maar twee publicaties op Emerce vorige week: de ene gaat over het feit dat de KBC/CBC bank in België het scashen (?) heeft geïntroduceerd. En de ander over de lancering van I-zettle (?).

 

Scashen

Met scashen (samentrekking van scannen en cashen) kun je op een eenvoudige manier geld overmaken via een smartphone door middel van een zogenoemde scashcode, een streepjescode gebaseerd op de technologie van QR-codes (Quick Response), die tegenwoordig vooral voor reclamedoeleinden worden benut. De ontvanger van het geld creëert zelf een scashcode met de app KBC/CBC-Mobile Banking op zijn smartphone. Dat doet hij met de knop ‘Geld ontvangen’. De betaler scant die scashcode vanuit de app KBC/CBC-Mobile Banking op zijn smartphone met de knop ‘Geld verzenden’, en bevestigt de betaling daarna met zijn wachtwoord. Wie niet beschikt over KBC/CBC-Mobile Banking, kan een e-mail sturen met de nodige betalingsgegevens.

 

iZettle

iZettle is een Europese variant op het Amerikaanse Square. Beiden verkopen een kastje dat in de iPhone en iPad kan worden geprikt. Dat kastje heeft een gleuf waar consumenten hun creditcard of bankpasje in kunnen steken om geld te betalen, bijvoorbeeld aan de deur aan een pizzabezorger, collectanten of andere ambulante verkopers. De transacties worden vanaf de telefoon direct doorgestuurd naar de verwerkende instanties. De mobiele verbindingen zijn beveiligd tegen afluisteraars. iZettle gaat eerst van start in Engeland en zal daarna warschijnlijk zo snel mogelijk uitbreiden naar de rest van Europa.

 

NFC

De vraag is of het scashen en iZettle op tijd de markt kunnen veroveren in Nederland. Want het mobiel betalen via Near Field Communication (NFC) zit er ook aan te komen, en de verwachting is dat dit de defacto standaard gaat worden voor mobiel betalen. Zoals ik al eerder heb vermeld in een blog hebben  ABN Amro, ING, Rabobank, KPN, T- Mobile en Vodafone vorig jaar al een intentieverklaring getekend om mobiel betalen via NFC naar de kassa’s van winkels te brengen. Dit in feite als reactie op het feit dat alle producenten van smartphones en GSM’s hun toestellen inmiddels standaard voorzien van NFC-chips die hiervoor nodig zijn. Men wil deze manier van betalen in 2012 grootschalig in Nederland introduceren.

 

Betalen lunch op kantoor

Wat het ook gaat worden, ik ga ervan uit dat ik uiterlijk einde 2012 in ieder geval mijn lunch op kantoor met plastic kan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *