Open source: de achilleshiel van Android?

Smartphones en tablets zijn booming! Hardwarefabrikanten en softwaremakers vechten om de gunst van de consument en bedrijfsleven. De juiste keuze van het besturingssysteem speelt hierbij een rol. Wordt het Android (Google), IOS (Apple) of, laatbloeier, Windows Phone (Microsoft) of …  Functioneel zal het gros van de gebruikers met de meeste systemen prima uit de voeten kunnen. Android heeft op dit moment de grootste installed base.

Android wordt gratis ter beschikking gesteld door Google. Dit is gunstig voor hardwarefabrikanten i.v.m. de kostprijs van het apparaat. Android is open source software. Dat is geweldig en tegelijkertijd een enorme bedreiging. Geweldig omdat in principe elke fabrikant zijn telefoon uit kan leveren met Android. En daarnaast makkelijk de code kan aanpassen om extra functionaliteit toe te voegen of de prestaties van hard- en software te optimaliseren. En Google werkt er hard aan om steeds meer functionaliteit aan Android toe te voegen. Dat klinkt me als muziek in de oren, zult u zeggen.  Het voordeel is hier tevens een nadeel. Het open source karakter is een bedreiging. Juist omdat iedere fabrikant de code aan kan passen maakt zij hier ook gebruik van.

Hierdoor ontstaan er extreem veel Android-varianten waar Google geen vat op heeft. U als gebruiker kan hier hinder van ondervinden omdat niemand kan garanderen dat alle voor Android ontwikkelde apps ook op uw specifieke versie betrouwbaar werken. Ook is er geen garantie dat toegevoegde functionaliteit, zoals bijvoorbeeld agenda, blijvend goed functioneert i.c.m. verschillende platformen. Hoe hoog is de kans dat een fabrikant uw telefoon gedurende de gebruiksduur van, zeg 24 maanden, blijft updaten? Niet omdat zij dit niet zouden willen, maar meer omdat dit een haast onmogelijke opgave is… Dit fenomeen is ook wel bekend als fragmentatie. Google heeft om deze reden recentelijk in de licentie opgenomen dat de fabrikant ten minste 9 maanden lang voor updates moet zorgen. Dat is een goed streven maar verlicht het werk voor de programmeurs niet echt. Zij blijven voor een mega-taak staan.

Windows Phone (Microsoft), niet gratis, heeft gekozen voor gesloten software. Het is bruikbaar voor verschillende hardware platformen mits de fabrikant zich aan de specificaties van Microsoft houdt. Apple gaat nog een stap verder doordat IOS (niet te koop) uitsluitend werkt i.c.m. Apple hardware. Microsoft en Apple kiezen voor uniformiteit en stabiliteit boven openheid. Met name voor zakelijke gebruikers is het wel zo fijn als software versies gelijk lopen. Waar gaat u voor?  Open source of een gesloten systeem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *