De computer is dood

Opmerkelijk bericht deze week: de traditionele PC makers laten de tablets links liggen. Ze zeggen niet meer te kunnen concurreren met de goedkope tablets van onder andere Amazon. Natuurlijk leveren de tablets van HP en Dell en noem ze maar op, ‘veel hogere prestaties’ en kan je er ‘veel meer mee’. En ja, Amazon geeft haar tablet (de Kindle Fire) wellicht ook weg voor een spotprijs om simpelweg marktaandeel te kopen. Allemaal waar, maar wat is hier nou echt aan de hand?

Volgens mij zijn we beland in het tijdperk van ‘goed is goed genoeg’. Veel consumenten zien de meerwaarde van steeds maar ‘snellere’ computers niet meer. Kijk maar eens op een gemiddeld verjaardagsfeestje. Vroeger was er altijd wel een oom of buurman die uitgebreid vertelde of de nieuwe supersnelle specificaties van zijn PC. Tegenwoordig gaat het vooral om wat je er mee doet.

Waar men vooral behoefte aan heeft is meer en betere content en gebruiksgemak. En dat is precies waar bedrijven als Amazon en Barnes&Nobles zich op richten. Rijke en makkelijk toegankelijke content, in schijnbaar onbeperkte omvang. En het type tablets wat Amazon levert is daarnaast zeer gebruiksvriendelijk. Briljant in eenvoud. ‘Maar je kunt er ook minder mee’ roepen de HP’s en Dell’s van deze wereld. Ja, dat klopt. Maar dat is ook de bedoeling!

Stopt hiermee dan de technologische ontwikkeling? Nee, zeker niet. Maar veel van deze ontwikkelingen zitten ‘onderhuids’ en zullen zich vooral richten op een betere interactie met de gebruiker. Computers die eigenlijk geen computers meer zijn maar handige, slimme hulpjes die het leven een stuk aangenamer maken. Anders hoeft het namelijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *