Agile IT, een “Marsmannetje”?

“Denkend aan IT zie ik steeds meer geld naar steeds minder IT stromen..”. Of was het nou “..steeds minder geld naar steeds meer IT?”  Om maar te zwijgen van “steeds meer geld naar steeds meer maar mindere IT”……

Wel eens nagedacht over “andere IT” ? En dan bedoel ik niet andere technologie, andere spullen, of een andere (cloud)leverancier. Nee, zou je niet ook anders over IT kunnen denken, er anders tegenaan kunnen kijken en er anders mee om kunnen gaan? Twee gedachtelijnen daarbij:

1. Bent u echt uniek in alles wat u met IT doet? Of zijn de meeste IT-oplossingen die u nu zelf realiseert al eens bedacht  en in de meeste gevallen ook voor u beschikbaar? Wellicht kunt u door verstandige keuzes te maken over wat zelf te doen en wat niet een deel van de energie en de middelen die u in IT steekt in belangrijker zaken steken. Zou dat niet  minder IT en meer “business” betekenen?

2. Doet u wat u deed en krijgt u wat u kreeg? Zeker van toepassing in deze turbulente tijd waarin veranderingen in techniek en maatschappij elkaar razendsnel opvolgen! “Bij” blijven op IT-gebied is dus belangrijk want anders wordt u ingehaald door de werkelijkheid. Zou dat niet meer IT maar ook bijvoorbeeld minder ontevreden en productievere medewerkers betekenen?

Het zou ook anders kunnen en misschien moet het ook anders! Anders in de zin dat het soms “meer IT” is en soms “minder IT” is, afhankelijk van hoe de vraag van uw gebruikers naar IT er uit ziet en welke mogelijkheden technologie en markt bieden. Zouden we dat andere, flexibele of misschien “Agile IT” moeten noemen?

Wellicht moet u dan wel de rol van uw IT-afdeling zo dat al niet gebeurd is, transformeren naar een regie-rol waarin vraag, aanbod en gebruiker zo goed mogelijk op elkaar afgestemd zijn en blijven. Is dat niet de eerste stap weg naar “Agile IT”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *