File op het digitale schoolplein

Ik heb het op deze plek al vaak gehad over de vele kansen die IT kan bieden binnen het onderwijs. Zo worden er steeds meer toepassingen vanuit de cloud aangeboden wat het uiterst eenvoudig maakt om het binnen de klas te gaan gebruiken. Daarnaast zijn er steeds meer leveranciers die de IT als een dienst aanbieden. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over de technologie aan de achterkant, dat wordt allemaal geregeld. En aan de voorkant gaan over niet al te lange termijn de leerlingen hun eigen apparatuur (laptops, tablets) meenemen, oftewel Bring Your Own Device (BYOD). Dat is mooi, want dan bent u er helemaal van af en kunt u zich volledig concentreren op de informatie en niet op de technologie. Of toch niet?

Nou nee, niet helemaal. Leveranciers kunnen wel alle toepassingen vanuit een datacenter aanbieden en leerlingen kunnen wel hun eigen PC’s meenemen, maar ergens komen die twee bij elkaar. En dat heet het netwerk. Veelal een draadloos netwerk. Een netwerk bovendien dat door de opkomst van BYOD steeds kritieker wordt. Stelt u zich maar eens een klas voor met 25 leerlingen die geheel digitaal op laptops een les volgen. En 5 minuten voor het einde van de les zegt de leraar dat men ‘wat voor zich zelf mag gaan doen’. Vervolgens worden er tegelijkertijd 25 verschillende YouTube filmpjes gestart. En daar is het netwerk niet op berekend. Voor je het weet zit de hele school zonder netwerk. Ook beveiliging wordt een steeds groter aandachtspunt. Op veel scholen lopen buitengewoon slimme wizkids rond die er een sport van maken om het netwerk ‘te hacken’.

Natuurlijk is dit wel op te lossen. Technologisch gezien door het neerzetten van een stevige infrastructuur. Maar wellicht nog veel belangrijker is het beleid. Als u in staat bent om het gebruik van het netwerk beter te kanaliseren kunt u veel problemen voorkomen. Ook hier geldt: voordenken scheelt een hoop nadenken want die leerlingen met hun eigen laptops die komen eraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *