Het onderwijs vliegt naar de Cloud

De IT ontwikkelingen in het onderwijs gaan in een steeds hoger tempo. Steeds meer toepassingen worden op een eenvoudige manier vanuit de cloud aangeboden. Het internet biedt ongekende mogelijkheden. Zo is mijn zoontje van (bijna) 9 jaar op het moment dat ik dit schrijf bezig met een game. Nee, niet aan het spelen maar er eentje aan het bouwen. Verbluffend simpel toegankelijke toepassingen maken dat kinderen worden uitgedaagd om middels logica en gestructureerd nadenken zelf een spel te ontwerpen. En dat natuurlijk meteen weer te delen op het internet met hun vriendjes. ‘Kijk eens wat ik heb gemaakt’!

Het zijn niet alleen dit soort vrij toegankelijke toepassingen die op deze manier beschikbaar komen, en ook (zouden moeten) worden gebruikt in de klas. Ook uitgevers zetten steeds meer in op de digitale mogelijkheden. Een verrijking van het leerproces. Toch gaat de invoering nog maar mondjesmaat. Hoe komt dat toch?

De nadruk heeft de afgelopen jaren vooral gelegen op het bieden van een IT infrastructuur (computers en digiborden) op de scholen. Maar dat kan de markt toch echt veel beter. U moet zich vooral gaan richten op wat u nu echt met IT wilt in de klas. Hoe haal je die mooie IT toepassingen naar de klas? En hoe faciliteer ik al mijn leerlingen die steeds vaker hun eigen laptop of tablet zullen meenemen? Stevige uitdagingen die vooral vragen om een stevig visie op IT. Want ja, u kunt de IT wel de deur uit doen, maar u moet er toch echt wel verstand van hebben en houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *