Nieuwe e-bookreaders van Amazon ongelooflijk goedkoop, iPad-killer of gewoon een vroege Sinterklaas?

Volgens Jeff Bezos, CEO van Amazon, heeft de verkoop van e-books de verkoop van het fysieke boek ingehaald.  Bezos vertelde dit eerder deze maand tijdens de introductie van de nieuwe serie van Kindle e-books readers. Deze readers zijn toegespitst op content zoals, boeken, muziek, films en tv-series en zijn buitengewoon scherp geprijsd. Het instapmodel kost bijvoorbeeld slechts $ 79,- en de meest uitgebreide $ 199,-.

Prijzen waarvan experts zeggen dat deze ruim onder de kostprijs liggen. Deze week rapporteerde Amazon tegenvallende 3e kwartaalcijfers en gaf tegelijk een winstwaarschuwing voor het 4e kwartaal en mogelijk zelfs een operationeel verlies.

Hoe kan dit? Speelt Amazon voor Sinterklaas? Ik denk van niet. De productie- en distributiekosten van e-books zijn uiteraard veel lager dan die van fysieke boeken. Amazon kan hier in potentie veel meer marge op maken mits voldoende mensen een Kindle-reader hebben. De verkoop van e-books zit in de lift. Amazon jaagt dit nog verder aan door extreem goedkope e-bookreaders op de markt te zetten.

Heb je eenmaal zo een reader dan is het erg laagdrempelig om snel en makkelijk e-books te kopen. Bij Amazon wel te verstaan. Want zij hebben al een compleet ecosysteem waar bekijken, bestellen, betalen en downloaden een fluitje van een cent is. Bovendien bewaart Amazon al je aankopen in hun cloudsysteem. De goedkoopste reader voorzien van reclame door derden. Een extra geldstroom waarmee de investering in de reader in potentie gesponsord wordt. Wordt een verlies in het 4e kwartaal hiermee een slimme investering in de toekomst?  Amazon kon hierdoor wel eens de tabletmarkt met de Apple gaan verdelen.  De iPad met veel functionaliteit, high end geprijsd en de Kindle, focus op content met een low end prijs. Ideaal voor het onderwijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *