Meer rendement en grip uit outsourcing? Dat kan!

Het uitbesteden van IT biedt veel kansen. Tegelijkertijd mislukken projecten nog wel eens en leveren ze achteraf gezien (te) weinig op. Het is de eeuwige spagaat tussen controle en rendement. Maar hoe verhoog ik nou het rendement zonder tegelijkertijd de grip te verliezen? Wellicht door wat minder angstig te zijn. Veel sourcingprojecten kenmerken zich immers door een wat behoudende koers: laten we alles maar bij één partij onderbrengen, dan komt het wel goed. Niet dus!

In eerste instantie lijkt genoemde koers een prima keuze. U heeft één leverancier die voor alles verantwoordelijk is. Maar of die leverancier in alles goed is? De tijd dat grote IT dienstverleners de dienst uitmaakte ligt inmiddels wel achter ons. Juist de gespecialiseerde IT dienstverleners zijn sterk in opkomst. En terecht. U koopt toch ook uw brood niet bij uw energieleverancier. Gespecialiseerde IT dienstverleners bieden in de regel een hogere kwaliteit. En met specialisatie bedoel ik niet (alleen) technologie. Juist niet. Het is met name de kennis van een specifieke branche die het verschil maakt. U wilt immers dat de leverancier uw taal spreekt en begrijpt waar uw echte probleem ligt.

Een sourcingsstrategie waarbij meerdere leveranciers actief zijn, het zogeheten multi-vendor outsourcing, kan daarbij helpen. Maar het begint bij het vertalen van uw business doelstellingen naar uw IT. Of u nu goedkoper producten wilt produceren, de burger beter wilt bedienen of de kwaliteit van onderwijs wilt verbeteren. Als u in staat bent om deze vertaalslag goed te maken heeft u de eerste stap naar meer rendement en grip al gezet. Het is immers wat u met IT doet waar de waarde zit. Zie hier de crux: een leverancier die uw business echt begrijpt zal beter in staat zijn om noodzakelijke verbeteringen door te voeren. U moet wel even durven…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *