The battle of the ecosystems is een titanenstrijd die u gaat verliezen en winnen

We bedoelen dat de toekomst van IT een strijd tussen ecosystemen gaat worden waarmee u de concurrentie aan moet gaan als u alles zelf wilt blijven doen. Ecosystemen zijn complete platformen die uit alle technische componenten van IT bestaan en randvoorwaardelijke functies voor hun rekening nemen. Technische voorzieningen zoals servers, opslag, datacenter, applicaties staan turnkey aan u beschikbaar. Dit geldt ook voor veiligheid, back-up, ontwikkeltools, censuur en betaalsystemen. Flexibiliteit en dynamiek zijn uitmuntend.

De technische staf die nodig is heeft u geen bemoeienis mee. U kunt zich puur bezig houden met informatiseren en per slot van rekening is dit wat het dichtste bij de kern van uw organisatie zit. Tenzij u natuurlijk IT-leverancier bent. Toekomstmuziek? Niet echt. Grote IT-leverancier werken er hard aan om deze status te bereiken of hebben dit zelfs al bereikt. Voorbeelden zijn oa: Microsoft, Google, Apple, HP, Adobe en Amazon. Apple en Amazon leveren ook nog eens de bijbehorende randapparaten er bij.

Zijn er dan alleen maar voordelen? Een punt van overweging is in ieder geval de zogenaamde “vendor lock in”. Dit betekent dat als u zich overgeeft aan een ecosysteem dat er grote kans is dat u daar voor langere tijd aan vast zit omdat het om gesloten systemen gaat. Aan de andere kant krijgt u daarvoor een hoge mate van integratie en continuïteit voor terug. Iets wat u zelf met veel geld en inspanning misschien kunt bereiken en erg slecht in stand kunt houden. Vergelijk het met het inbouwen van een Opel motor in een Ford. Niet onmogelijk maar of het wenselijk is? De moraal is: “hoe groot moet uw organisatie zijn om vandaag aan de dag uw eigen ecosysteem nog in de lucht te houden?” Besteedt u uw toch al krappe budget niet veel liever aan informatiseren i.p.v aan techniek en beheer?

Kies nu: in de ring voor de battle met de titanen, of op de tribune als toeschouwer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *