Privacy in de cloud? Liever niet, zegt Google.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Het is nog altijd erbarmelijk gesteld met de privacy in het internettijdperk. Niet alleen worden we keer op keer geconfronteerd met de hopeloos zwakke IT beveiliging van onze overheid waarbij privacy gevoelige informatie zo maar op straat kan liggen. Ook van de kant van de IT leveranciers horen we steeds vaker onrustbarende geluiden over hoe men denkt over onze privacy, met name in relatie tot diensten die men aanbiedt vanuit de cloud.

Zo maakte Patrick Ryan, de man die gaat over Open Internet bij Google(!), deze week in zijn blog onomwonden duidelijk is wat de houding van Google is inzake privacy: “Privacy is kritiek in elke omgeving, maar het zou niet gebruikt moeten worden als handelsbarrière om de lokale industrie te bevoordelen en te voorkomen dat kleine en middelgrote bedrijven gebruik kunnen maken van de enorme kostenbesparingen die clouddiensten kunnen opleveren”. Zo ken ik er nog wel een paar.

Wat zich hier vooral wreekt is de onduidelijkheid over de manier waarop privacy dient te worden gehanteerd in het internettijdperk. Een aantal landen heeft een prima privacywetgeving. Tegelijkertijd er zijn ook landen die een matige, of zelfs in het geheel geen, wetgeving hebben. Maar bovenal kent het internet geen grenzen. En dat maakt het wel erg lastig. Kijk naar de discussie over waar uw data zou (moeten) staan.

Doordat we steeds meer in ketens gaan werken dient de privacy discussie dan ook steeds vaker te worden gevoerd. Helemaal als aanbieders als Google het schijnbaar niet zo nauw nemen. Dus denk goed na over wat privacy voor uw organisatie betekent. En doe op basis daarvan vooral goed onderzoek naar de mogelijke consequenties van clouddiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *