Eindelijk papierloos: met de iPad !

Iedere week komt er wel een nieuwsbericht voorbij van een gemeente waarbij alle raadsleden een iPad krijgen en nu ‘papierloos’ gaan werken.  Wat is dat toch met die iPad ? En dan vooral de vraag: waarom werken al die raadsleden niet al een jaar of tien papierloos, maar dan gewoon op een laptop ? Dat kan toch al jaren, en daar gaat dat toch veel beter op ? Met een laptop kun je toch veel makkelijker ook zelf informatie opslaan in plaatst van alleen maar lezen, en je hebt hiernaast alle toepassingen (en ‘look en feel’) van de gewone werkplek-PC beschikbaar.

Waarom dan toch een iPad ? Nou, ik weet het niet…… Maar als ik mag gokken:

  • Als eerste natuurlijk omdat deze hip en modern is. En welke gemeente wil dat niet zijn ?
  • En als tweede is hij natuurlijk niet duur en lijkt weinig beheer te vragen. Daarmee is de businesscase tussen aanschafkosten en printkosten sneller gemaakt dan bij een laptop.
  • En als derde: voor digibeten is een iPad best te pruimen en mogelijk dat er relatief veel digibeten tussen de raadsleden zijn ?

Er zijn vast nog meer redenen om niet te kiezen voor een laptop maar ik kom er even niet op. Wat ik mij wel afvraag is hoe de beveiliging van de iPads is geregeld, want het is natuurlijk wel handig als je ook off-line, buiten het gemeentehuis de stukken kan bestuderen. Die stukken staan dus op de iPad, en die kan je kwijtraken… Wordt eventuele imagoschade ook meegenomen in de businesscase ?

2 thoughts on “Eindelijk papierloos: met de iPad !

  1. Fred Jansen zegt:

    Een laptop en een stapel papier kan je ook ‘kwijtraken’. De iPad is licht en heeft een fatsoenlijk scherm waardoor documenten te lezen zijn. Daarbij levert het touchscreen een aantal mogelijkheden die de documenthandling een stuk gemakkelijker maakt. Ik zit dit nu op een iPad in te tikken in de trein. MIjn netbook laat ik voortaan thuis. Niet omdat ik hipper is, maar het is gewoon handiger en ik hoef niet te pielen met een touchpad of minimuis. En als ik hem kwijt raak laat ik hem remote wipen…..

  2. Martin zegt:

    Het is maar de vraag of de traditionele desktop (laptop) applicaties bij uitstek geschikt zijn voor mensen die met name niet de hele dag achter hun vaste plek (desktop/laptop) werken? De praktijk van de afgelopen 10 jaar wijst uit van niet! Anders was het een succes geworden? Draadloze netwerken en een nieuwe generatie hardware geven vandaag de dag veel betere mogelijkheden. De iPad combineert het gemak van snel kunnen werken (aanzetten en je bent direct operationeel), lichtgewicht en intuitief in gebruik (snel lerend). Adhv de apps stel je op basis van jouw voorkeuren je ideale werkomgeving samen. Prive en zakelijk zijn daarbij steeds meer verweven (BYOD). Net als met iedere werkplek vraagt het wel om goed beleid vwb beheer, beveiliging en deployment van zakelijke apps. Het ontwikkelen van een Mobile Strategie en opzetten van een eigen Enterprise (Corporate) AppStore zijn belangrijke stappen in de goede richting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *