Smartphones en tablets: Wandelende tijdbommen…..

De smartphone: je PC in je binnenzak, alleen dan met nauwelijks enige vorm van beheer of beveiliging. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Met een smartphones (of tablet) neem je eigenlijk je PC met je mee, je hebt je kantoor in je binnenzak. Alleen ‘op kantoor’ was alles goed beveiligd, waarom daarbuiten dan niet ? En dat terwijl smartphones en tablets veel sneller kwijt raken (100.000 in de Londense metro afgelopen jaar) of worden gestolen. ‘Mobile Device Management’ (MDM) maakt het mogelijk om het beheer van smartphones (en tablets) wel goed in te regelen, op een niveau dat vergelijkbaar is met de systemen op kantoor.

MDM maakt het mogelijk om:

 • Gestolen of verloren devices onbruikbaar te maken.
 • Informatie te encrypten.
 • Configuratiegegevens in te stellen of applicaties te updaten.
 • Back-ups te maken of data terug te zetten.
 • Rechten toe te kennen en restricties aan te brengen.
 • Devices te traceren.
 • Verbuik te monitoren om zo de kosten in de hand te houden.

En dat allemaal ‘over the air’ op afstand, alleen voor 1 device of voor hele groepen gelijktijdig. Met een tool die op een eigen server is geïnstalleerd of ergens beschikbar is in de cloud.

Omdat het aantal smartphones alleen nog maar zal toenemen, en ook het aantal gebruikte (bedrijs)applicaties zal groeien, zal iedere organisatie de businesscase moeten maken omtrent aanschaf van een MDM tool. Wat zijn de kosten van dataverlies, imagoschade of inbreuk op gegevens ten opzichte van aanschaf van zo’n tool ? En welke tool past dan het best ? Een mooi klusje !

 

One thought on “Smartphones en tablets: Wandelende tijdbommen…..

 1. Jan Ploeg zegt:

  Wat is het verschil tussen het verlies (bijv. door stelen) van een laptop met 250 Gb aan data en het verlies van een ander mobiel device als een tablet of smartphone.

  Voor ieder device (vaste werkplek of mobiele werkplek of mobile device) dien je als proces-eigenaar of beheerder steeds een risico-analyse te maken. Wat kan er mis gaan. Wat zijn de bedreigingen. Wat is dan de schade?

  En daarna je maatregelen te nemen. De smartphone of tablet vormt daarop geen uitzondering. Dus geen paniek-verhalen. Gewoon als beveiliger je kunstje blijven doen. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *