Bezuinigen? Nee, waarderen!

Het is bezuinigen wat de klok slaat. En ook in de IT ervaar ik dat niet anders. Kostenbesparing en het verbeteren van de efficiëntie zijn aan de orde van de dag. Op zich natuurlijk prima om scherp op de kosten te letten. Bezuinigen betekent meestal ook dat nieuwe IT-ontwikkelingen en innovaties worden uitgesteld of afgelast. En dat is wellicht toch niet zo handig.

Nicholas Carr schreef het al enkele jaren geleden: IT kost geld en levert ‘an sich’ niets op. Waarom zijn we zo gefocust op de kosten van IT? Dit komt vooral doordat we worden afgerekend op de kosten en   daarmee is ons hele denken gericht op kostenbeheersing. Zolang we maar de kosten inzichtelijk hebben kunnen we daar op sturen. Denken we. Maar levert IT dan echt helemaal niets op? Natuurlijk wel. Het is wat we met IT doen wat uiteindelijk de waarde bepaalt. Punt is alleen dat veel organisaties geen flauw idee hebben wat het toepassen van IT aan waarde oplevert in de organisatie.

Stel dat u wel zou weten wat het toepassen van IT aan waarde oplevert. Zou u dan op dezelfde punten bezuinigen? Of gaat u wellicht juist investeren? Inzicht in de waarde van IT is cruciaal om de juiste afwegingen te maken. Eenvoudig is het overigens niet, het bepalen van de daadwerkelijke waarde van IT. Maar wees gerust, het hoeft ook niet tot achter de komma te worden uitgerekend. Het gaat vooral om inzicht. En ik begrijp dat dit minder ‘hard’ is dan sturen op de vertrouwde kosten. Maar om succesvol te zijn wel een absolute noodzaak.

Ik wens u een waardevolle IT!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *