Meer rendement uit de cloud? Think out of the box!

In cloud discussies ligt de nadruk vaak op kostenbesparing. Op zich wel terecht daar veel cloud toepassingen (denk aan Infrastructure  as a Service) vooral hier hun bestaansrecht vandaan halen. Het profiteren van de schaalgrootte van een externe dienstverlener maakt het mogelijk om de gewenste dienst tegen lagere kosten te verkrijgen. Dus hetzelfde maar dan goedkoper. Maar de vraag die wij in onze praktijk steeds vaker krijgen is: hoe krijg ik meer met minder?

Meer rendement uit de cloud. Is dat mogelijk? Jawel, maar dan dienen we de cloud wel op een andere manier te gebruiken. Veel organisaties komen namelijk niet veel verder dan het 1 op 1 verplaatsen van systemen en toepassingen naar een externe leverancier. Maar er is zoveel meer mogelijk. We moeten de cloud vooral gaan zien als een platform wat het mogelijk maakt om traditionele grenzen te slechten. Steeds meer organisaties veranderen immers in netwerk- of projectorganisaties. Effectief samenwerken met andere partijen in de keten is niet alleen een noodzaak, het is een kritische succesfactor geworden. En juist hier biedt de cloud ongekende mogelijkheden.

Een goed voorbeeld hiervan is Box.net. Wat in eerste instantie gewoon een ‘storage in de cloud’ toepassing lijkt is veel meer dan dat. Het kunnen delen van documenten met andere communities en integratie met (bedrijfs)systemen maakt dat dit een cloud toepassing pur-sang is. De kracht zit natuurlijk in het feit dat het een toepassing is die vanuit de cloud is bedacht, en niet één die naar de cloud is gebracht. Daarnaast neemt het beveiliging ook echt serieus. Niet geheel onbelangrijk in de zakelijke markt.

Natuurlijk valt en staat het succes, en daarmee het rendement, van dit soort toepassingen met het gebruik ervan. Het gaat erom dat u de kansen die de cloud u biedt meeneemt als u uw bedrijfs- en IT strategie weer eens onder de loep neemt. Meer met minder is echt mogelijk, maar dan dient u wel wat meer ‘out of the box’ te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *