Let op: de fiscus maakt jacht op de tablet !

De fiscus stelt regels voor het door bedrijven beschikbaar stellen van telefoons of PC’s. Voor een mobiele telefoon is het beleid ‘vriendelijk’: als deze voor minimaal 10% zakelijk wordt gebruikt mag deze belastingvrij worden verstrekt. Voor PC’s geldt echter dat deze voor meer dan 90% zakelijk gebruikt moet worden om belastingvrij te blijven. Maar waar valt dan een tablet onder ? Of een smartphone die eigenlijk ook een PC is ?

Recent zijn er regels vastgesteld omtrent deze ‘nieuwe devices’. Belangrijk criterium is of een apparaat gezien kan worden als communicatiemiddel of niet. Volgens de nieuwe richtlijn is er sprake van een communicatiemiddel als:

  • Het gaat om een apparaat met de uiterlijke kenmerken van een mobiele telefoon en het een toestel is waarbij de communicatie een centrale rol speelt.
  • Het beeldscherm een diagonaal heeft van niet meer dan 7 inch (dat is 17,78 cm).

Dat de grootte van het beeldscherm belangrijk is komt omdat (volgens de bedenkers) bij een klein beeldscherm het apparaat niet bruikbaar is om als computer te gebruiken. De meeste tablets zijn uiteraard groter dan dit formaat, en daarnaast natuurlijk niet primair bedoeld als telefoon. Dat betekent dat deze onder de ‘computerregeling’ van 90% vallen. Van een tablet moet dus kunnen worden aangetoond dat deze voor meer dan 90% zakelijk gebruikt wordt, anders mag deze niet onbelast worden verstrekt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *