Data opslag in de cloud 74% goedkoper? Echt niet!

Forrester Research kwam recent met een onderzoek waaruit zou blijken dat data opslag in de cloud tot wel 74% goedkoper is dan opslag in eigen beheer. Dat lijkt mij aan de forse kant. 74%, nog even en het is gratis! Goed kijkend naar het onderzoek blijkt dat er echter enige nuances te maken zijn.

Ten eerste wordt er vooral uitgegaan van standaard opslagcapaciteit met standaard faciliteiten. Opslag bij Amazon wordt daarbij als referentiekader gebruikt. Wellicht dat dit voor organisaties met veel niet bedrijf kritische data een optie is maar voor veel van onze klanten gelden toch echt andere eisen. Dit begint al met de keuze tussen een Public en Private cloud. Maar ook complexe toepassingen, voor specifieke systemen en processen, zijn vaak simpelweg een noodzaak. Data opslag komt in vele varianten en dat is ook logisch. Verschillende type data vragen immers om verschillende type opslagsystemen.

Daarnaast gaan dit soort businesscases altijd uit van besparingen op papier. De datastorage wordt uitbesteed dus dat scheelt weer een aantal vierkante meters die direct worden toegerekend aan de mogelijk te behalen winst. Maar die vierkante meters zijn er natuurlijk nog gewoon. Ook de ‘economy of scale’ speelt in dit type berekeningen een prominente rol. Het feit dat een bepaalde technologie een forse besparing kan opleveren binnen een organisatie met 10.000 werkplekken betekent natuurlijk niet dat dit ook geldt voor een organisatie met 900 werkplekken.

Tot slot de interne organisatie. Data opslag gaat naar de cloud en dan hebben we helemaal geen beheer meer nodig? Dacht het niet. Een deel van het beheer blijft toch echt binnen de organisatie en bovenal zal er een regiefunctie dienen te worden ingericht. En als alleen data opslag naar de cloud gaat zijn dit toch echt extra kosten.

Vind ik dan dat u het toch vooral zelf moet blijven doen? Nee hoor, ik ben een groot voorstander van het gebruik van cloud toepassingen. Maar wel om de juiste redenen en met de nodige kanttekeningen. Meer focus op flexibiliteit van uw IT is hierbij een belangrijke factor. Ook de toename van complexiteit van IT toepassingen maakt dat externe partijen deze wellicht beter kunnen beheren. En voor wat betreft de kostenbesparingen: meer met minder is absoluut mogelijk maar dat staat wel enigszins los van de cloud.

Benieuwd wat de cloud voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met mij op via marcel.de.jager@ev.nl of 06 – 55 77 03 23 en ik ga graag met u het gesprek aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *