Outsourcen? Waar is hier de nooduitgang?

Ook zo gelachen deze week? Na het ontluisterende Diginotar echec kwam daar deze week de miljoenenblunder nog eens over heen. En ook hier was natuurlijk de menselijke factor weer het echte probleem. Vooral de reactie van het IT bedrijf wat de publicatie van de miljoenennota had uitgevoerd was van een treurigmakende eenvoud. Om in de toekomst dit soort blunders te voorkomen gaat het bedrijf maatregelen nemen: “Te denken valt dan aan iemand die meekijkt, of een pop-up waarin wordt gevraagd of de handeling inderdaad moet worden uitgevoerd.” Wat?

Ja, het staat er echt: er gaat iemand meekijken. Daar worden we warm van. Ook hier is de crux wederom dat de overheid bij het outsourcen van IT diensten zich blijkbaar onvoldoende realiseert wat de gevolgen bij falen van dit soort dienstverlening kunnen zijn. Het ontbreekt veelal aan gedegen risicomanagement. En als risico’s al in kaart worden gebracht zijn deze vooral intern gericht. Maar als men een IT dienst gaat outsourcen zal men toch ook de externe factoren goed in beeld moeten zien te krijgen. Bij sourcingvraagstukken gebruiken wij in onze adviespraktijk vaak een model wat zich richt op zowel de interne als de externe omgeving.

Het zijn met name de interne (competentie) oriëntatie en de externe (markt en omgeving) oriëntatie die hierbij leiden tot een goed inzicht in de daadwerkelijke risico’s. En daarmee vanzelfsprekend de benodigde maatregelen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn audits en het opnemen van een exit-strategie.

 

Bovenal leidt deze aanpak tot een beantwoording van de echte vraag: moeten we eigenlijk wel outsourcen? Wellicht is dat wel de essentie van succesvol outsourcen: het beantwoorden van die vraag. Op basis van feiten en niet op basis van gevoel. Kan het zo eenvoudig zijn? Ja, ik denk het wel. Bezint eer gij begint is in ieder geval het vertrekpunt. En outsourcen betekent dus niet dat we het over de schutting gooien en er niet meer naar omkijken. Altijd in controle blijven!

Tot slot ben ik zeer benieuwd wanneer de miljoenennota volgend jaar uit zal lekken. Ik gok op ergens in april….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *