GSM telefonie: Doet het lekker zelf !

‘Cloud’ blijft voorlopig het buzzwoord binnen de IT. Een mooi voorbeeld van een cloudoplossing is mobiele telefonie (GSM). Vrijwel ieder bedrijf gebruikt deze cloud-dienst, maar toch zijn er ook organisaties die kiezen zelf een netwerk voor mobiele telefonie aan te schaffen (Private GSM). Waarom zou je dat willen als de providers dit al zo goed (en goedkoop) bieden ?

Een belangrijke reden kan zijn dat je mobiele telefoons wil inzetten voor het maken en ontvangen van berichten, bijvoorbeeld van patienten (verpleegoproep) of bij persoonsbeveiliging (toestellen met een noodknop). Het openbare netwerk biedt geen garanties op een snelle aflevering van deze (SMS) berichten, met een eigen netwerk kan je dit wel inregelen.

Een andere reden kan zijn dat je verzekerd wil zijn van mobiele communicatie, ook als het openbare netwerk verstoord is. Een eigen netwerk dat alleen wordt gebruik door de eigen medewerkers kan deze garanties bieden. Wel moet je je hierbij afvragen of een betrouwbaar netwerk het beste gegarandeerd kan worden door een provider of door de eigen IT-afdeling. Een provider zal immers beschikken over redundante voorzieningen en een professionele 24-uurs serviceorganisatie, iets waar niet ieder bedrijf over beschikt.

Bovenstaande geldt eigenlijk voor alle IT onderdelen: biedt ‘de cloud’ alle functies die je wil hebben, en wat is nou het meest betrouwbaar: zelf doen of laten doen door een professionele organisatie ? En als laatste zullen natuurlijk ook de kosten moeten worden vergeleken….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *