Forced on PABX: nu inclusief gratis kinderziektes !

Sinds een tijdje is ‘Forced on PABX’ bij meerdere providers commercieel beschikbaar. Bij deze oplossing worden alle gesprekken vanaf en naar een (eigen) mobiele telefoon via het eigen telefoonsysteem geleid. De mobiele telefoons worden zo virtueel onderdeel van het eigen systeem, met als belangrijk voordelen dat het vaste bedrijfsnummer wordt meegestuurd als je belt vanaf mobiel, dat het beheer van de gesprekskosten beter is, en dat ‘presence informatie’ van mobiel beschikbaar wordt. En het mooie is: technisch gaat dat allemaal prima.

Het minder mooie is dat de organisaties die als eerste kozen voor zo’n oplossing wel te maken kregen met zaken die nog niet goed waren doordacht, hier maar even ‘kinderziektes’ genoemd:

 • Welk nummer wordt er bijvoorbeeld meegestuurd als je een SMSje stuurt, is dit dan ook het vaste bedrijfsnummer ? Wat als je daar een SMSje naar terug stuurt ?
 • Welke voicemail wordt er gebruikt, die van het mobiele net, of die van het eigen telefoniesysteem ? Als je die van de mobiele telefoon gebruikt kun je gesprekken niet meer naar andere interne nummers doorschakelen, zoals bijvoorbeeld de telefonisten of het secretariaat.
 • Is het voor iedereen wel handig dat het bedrijfsnummer wordt meegestuurd, willen bestuurders bijvoorbeeld niet (soms) hun eigen 06 nummer meesturen zodat zij beter herkend worden bij collega bestuurders, zeker als voor alle medewerkers het hoofdnummer wordt meegestuurd.

Kortom; een mooie nieuwe oplossing voor een ‘mobile only’ oplossing, technisch prima, maar graag eerst even een pilot doen voordat je het bedrijfsbreed invoert !

 

2 thoughts on “Forced on PABX: nu inclusief gratis kinderziektes !

 1. Addy de Hond zegt:

  Hoi Joost, bij FoPBX van KPN, zie je het 06 nummer als afzender als je een SMS stuurt. Je kunt gewoon naar dit 06 nummer terug SMS’en.
  – Het voicemailsysteem van de zakelijke telefooncentrale wordt als Voicamail gebruikt.
  – Je kunt als nummerinformatie ook het vaste doorkiesnummer meesturen. Per medewerker kun je bepalen welke nummer wordt meegestuurd. Zolang dit nummer maar past binnen de vaste doorkiesreeks van de telefooncentrale. FoPBX gebruikers hoeven in principe nog maar 1 telefoonnummer te communiceren met de buitenwereld, en dat is hun vaste doorkiesnummer. Ze zijn dan zelf in de lead waar het nummer uiteindelijk uitkomt.

 2. Johan van der Veen zegt:

  Beste Joost, Binnen het FoPBX verhaal van KPN komen je genoemde kinderziektes niet voor.
  – Bij een SMS wordt het 06 nummer gewoon meegestuurd.
  – Het voicemailsysteem van de telefooncentrale wordt gebruikt, voice mail van de mobiele operator wordt geblokkeerd.
  – Notificatie wordt optioneel vanuit het voicemail systeem verstuurd
  – Je kunt als nummerinformatie ook het vaste doorkiesnummer meesturen. Per medewerker kun je bepalen welke nummer wordt meegestuurd. Zolang dit nummer maar past binnen de vaste doorkiesreeks van de telefooncentrale. FoPBX gebruikers hoeven in principe nog maar 1 telefoonnummer te communiceren met de buitenwereld, en dat is hun vaste doorkiesnummer. Ze zijn dan zelf in de lead waar het nummer uiteindelijk uitkomt.
  – Geboden PBX faciliteiten zijn afhankelijk van het type PBX. Er mogen alleen gecertificeerde PBX’en op de FoPBX dienst van KPN aangesloten worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *