Het gevecht om de ecosystemen gaat door: Koopt Microsoft Nokia?

Google koopt Motorola Mobility voor 12,5 Miljard USD, Microsoft, Apple en Oracle kopen patenten om Android onder druk te zetten en HP stopt met WebOS, tablets en PC’s. Het zijn roerige tijden, wat is hier toch aan de hand?

Apple heeft een succesvol businessmodel gestart. Noem het een compleet ecosysteem. Hardware: iPhone, iPad met het eigen besturingssysteem (IOS), een gecontroleerde Apple marktplaats met Apps, de iTunes store met muziek en nu ook cloud computing in de vorm van de iCloud. Apple heeft niet het grootste marktaandeel maar verdient wel veel geld aan mobiele toepassingen en is op dit moment het grootste beursgenoteerde bedrijf van Amerika.

Google, met het gratis besturingssysteem Android, zoekt naar manieren om geld aan mobiel te verdienen. Maar hoe? Microsoft en Oracle spannen het ene na het andere patentproces aan tegen hardware leveranciers die Android gebruiken. HTC betaalt aan Microsoft voor het gebruik van Android, de Samsung Galaxy tab, met Android, lijkt zo veel op de iPad dat er een verkoopverbod dreigt en Oracle heeft Google aangeklaagd voor het illegaal gebruiken van Java-technologie in Android. Dit kan flink in de papieren gaan lopen voor Google als Oracle dit proces gaat winnen. De verkopen van desktop computers storten in. Dell, HP en Acer verliezen in rap tempo omzet.

Het gaat hier om de strijd van de ecosystemen! Hiermee bedoel ik de integratie van smartphones, mobiele besturingssysteem en marktplaats voor Apps. M.a.w. wie kan er in voldoende tempo het businessmodel van Apple kopiëren? HP geeft het op en stopt met WebOS, wat vorig jaar nog voor 1,2 miljard USD werd gekocht. Ook tablets en pc’s zien zij niet meer zitten. Google koopt Motorola Mobility voor de patenten en koopt zich meteen in bij een mobiele hardware specialist. RIM/Blackberry hapert en blijft alleen achter als overname kandidaat en Microsoft zet samen met Nokia hoog in op Windows Phone 7 (ooit gestart als Windows Mobile 7.0). Nokia is gestopt met Symbian en levert zich hiermee volledig over aan Microsoft. En Microsoft werkt aan een App-store voor haar nieuwe Windows 8.

Gaat Microsoft Nokia kopen om zich te meten met Google en Apple? Het is niet noodzakelijk, Nokia is al volledig overgeleverd aan Microsoft en kan geen kant meer op. Kopen levert waarschijnlijk toch niet meer verkochte Windows smartphones op. Microsoft heeft een klein marktaandeel in de smartphonemarkt en zou dit in een klap kunnen vergroten door RIM/Blackberry te kopen…

Welke ecosystemen gaan het maken? De hoofdrolspelers zijn Google, Apple, Microsoft, voorlopig denk ik dat Android in aantallen koploper zal blijven en Apple de hoogste marges behaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *