Google stevige loer gedraaid door Microsoft en Apple

Vorige maand zijn de patenten van het failliet gegane Nortel verkocht. Maar liefst 6.000 stuks inclusief Novell patenten! Google had een bod uitgebracht van 900 mio USD. Uiteindelijk zijn de patenten weggegaan voor 4,5 miljard USD, 5 x zo veel dus.

Van waar de belangstelling voor deze patenten vraag je je af? Android (van Google) bevat vele technologien waarvan Google het patent niet in handen heeft. Begin dit jaar spande Microsoft met succes een rechtzaak aan tegen HTC op grond van het gebruik van Microsoft patenten in hun Android telefoon. Microsoft ontvangt hiervoor 5 USD per verkochte HTC telefoon terwijl Google, Android gratis weggeeft aan HTC! Microsoft verdient dus meer aan Android dan Google.

Sailliant detail, de koper van de patenten is een consortium bestaand uit: Microsoft, Apple, RIM (Black Berry), Ericsson, Sony en EMC. Google gaat compleet uit zijn dak en Microsoft toont subtiel aan dat zij Google hebben uitgenodigd om mee te doen aan een gezamelijke bieding en dat Google deze heeft afgewezen. De vrees van Google is nu dat het consortium geld aan Google gaat vragen voor elk Android exemplaar dat aan een hardwarefabrikant wordt verstrekt of aan de hardware fabrikant van de telefoon. Dit zal de verkoopprijs van een Android toestel verhogen waarvan de opbrengsten naar het consortium zullen gaan. En de prijs van de concurrent van het consortium wordt daardoor hoger t.o.v. hun eigen producten.

Een bedrag dat de ronde doet is 15 USD… De zaak ligt al op het bordje van de US Department of Jusitice voor nader onderzoek. Ik vrees dat Google weinig kans maakt.

One thought on “Google stevige loer gedraaid door Microsoft en Apple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *