4 tips om cloud rommel te vermijden

Er wordt nog flink wat geprutst in de cloud. Naast bewezen toepassingen als Amazon, Rackspace, Google en Azure worden er ook veel slechte implementaties gedaan. Of het nu om Infrastructuur, Platform of Software als dienst gaat, naast betrouwbare en kwalitatief hoogstaande diensten wordt er ook veel rommel geleverd. Dit betekent overigens niet alleen grote, bekende, partijen het goed doen en kleinere niet. Er zijn, ook in Nederland, voldoende cloud leveranciers die prima diensten leveren. Vraag is echter wel hoe u kunt voorkomen dat u bij een minder goede terecht komt. Onderstaand vier tips die u in ieder geval niet moet vergeten.

Tip 1: Definieer de gewenste kwaliteit.

Lijkt een inkoppertje maar is het toch niet. Veel organisaties zijn zich nog onvoldoende bewust van het daadwerkelijk gewenste kwaliteitsniveau. Of dit nou toeziet op prestaties, schaalbaarheid of beschikbaarheid doet er niet toe. Het gaat erom dat u exact bepaald welk niveau van dienstverlening u wilt tegen welke kosten. Wat is het u nu eigenlijk waard?

Tip 2: Selecteer op ervaring en niet op de boekhouding.

Als u een leverancier wilt die een specifieke dienst moet leveren kunt u dit natuurlijk prima toetsen aan de ervaring van die leverancier. Gebruik referenties om de eerste schifting te doen. Ik zie nog steeds veel aanbestedingen waar zeer uitgebreid wordt getoetst op financiële kengetallen. Zinloos. Ten eerste kijk je altijd achteruit en ten tweede kennen nagenoeg alle IT dienstverleners een vergelijkbaar financieel risicoprofiel.

Tip 3: Stel vragen, veel vragen.

Maak in uw offerteaanvraag zoveel mogelijk gebruik van open vragen. Hiermee kunt u het verschil tussen een goede en een hele goede leverancier naar voren laten komen. Bij met name Europese aanbestedingen zien we dat nog veel organisaties huiverig zijn voor het stellen van open vragen. Vaak resulteert dit in een met eisen dicht getimmerd bestek. Die angst is echter ongegrond. Er zijn prima methodieken die mogelijke risico’s bij het stellen van open vragen kunnen borgen.

Tip 4: Voer de regie.

Regie is natuurlijk het toverwoord bij uitbesteden van wat voor een dienst dan ook. Helemaal als het om kritieke IT processen gaat. Toch zijn er nog voldoende organisaties die toepassingen naar de cloud verplaatsen zonder enige borging op de sturing hiervan. Dus tuig op die regieorganisatie, u zult het nodig hebben.

Het kan zijn dat u aan de vooravond staat van het ondertekenen van een overeenkomst en u het gevoel krijgt dat u, gezien bovenstaande, toch wat bent vergeten. Zorg dan in ieder geval voor een goede exit-strategie……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *