Windows: einde van een tijdperk.

De CEO van Microsoft, Steve Ballmer, maakte recent op een bijeenkomst voor ontwikkelaars in Japan nog eens duidelijk dat Windows nog altijd een dominante speler op de PC markt is. Nog altijd boven de 80% en op de zakelijke markt zelfs rond de 95%. Geen vuiltje aan de lucht dus. Of toch een beetje?

Het is namelijk opvallend dat Microsoft, in het kader van marktaandeel, consequent de traditionele PC markt als uitgangspunt neemt. De tabletmarkt wordt door hen toch nog altijd gezien als een nieuwe en separate markt. Maar de vraag is of dat ook zo is. De adoptie van tablets in de zakelijke markt is groot en de verwachting is dat deze een steeds groter aandeel van de traditionele PC markt zullen opslokken. Het is dus steeds minder ‘ernaast’ en steeds meer ‘in plaats van’. Zo is de verwachting dat er dit jaar 50 miljoen tablets worden verkocht. En juist op de tabletmarkt is Microsoft zo goed als afwezig.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de smartphones. Ondanks een dappere inhaalpoging is het aandeel van Microsoft, in de woorden van Steve Ballmer zelf, van ‘heel klein’ naar ‘heel klein’ gegaan. De samenwerking met Nokia zou hier natuurlijk verandering in kunnen brengen. Maar als er een partij is die de boot op de smartphone markt volledig heeft gemist dan is het Nokia wel. Dat belooft dus nog wat.

Maar even los van alle perikelen rondom marktaandelen speelt hierbij natuurlijk iets veel belangrijkers. Het toenemende gebruik van tablets en smartphones door zakelijke gebruikers maakt men ervan bewust dat er nog veel meer smaken zijn. En gedreven door het principe van Bring Your Own Device zullen zij deze systemen simpelweg ook zakelijk willen gebruiken. Voegen we daarbij de trend dat met name cloud toepassingen zo worden gebouwd dat zij praktisch elk device ondersteunen en Microsoft ziet een ‘accident waiting to happen’.

Ik verwacht overigens niet dat Apple, ondanks de huidige overmacht in het segment van de tablets,  uiteindelijk een zeer grote speler op de zakelijke markt zal worden. Daarvoor blijft het bedrijf toch eenvoudigweg te eigengereid. Android daarentegen voorspel ik een hele grote toekomst. Stabiliteit, openheid en eenvoud (als ontwikkelplatform) zijn hierbij de steekwoorden. Natuurlijk zal ongeacht welk scenario zich ook zal ontvouwen Microsoft nog lang een dominante speler blijven. Maar dat in Redmond bij een aantal mensen langzamerhand het koude zweet begint uit te breken dat lijkt mij toch wel duidelijk.

One thought on “Windows: einde van een tijdperk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *