Het WAN: achilleshiel van de cloud

De cloud moet het leven een stuk eenvoudig maken. Tenminste dat beloven al die cloud leveranciers. Wat ze in hun gloedvolle betogen vaak achterwege laten is de manier waarop u bij de clouddienst van die leverancier moet komen: het WAN oftewel de verbinding.

Het is juist die verbinding die als laatste in beeld komt. Tegelijkertijd is de verbinding natuurlijk een essentieel onderdeel van de dienst. Hoge prestaties en beschikbaarheid zullen worden vereist. Maar voor public cloud toepassingen wordt veelal vertrouwd op standaard internetverbindingen. En een standaard internetverbinding is gebaseerd op het principe van ‘best effort’. Garantie tot op de hoek, dus niet bijster verstandig.

Veel leveranciers van meer kritieke (private) cloud toepassingen komen vervolgens met hun eigen oplossing: een dedicated verbinding vanuit uw locatie naar het datacenter van de leverancier. Leuk voor één of wellicht enkele verbindingen maar bij enkele tientallen specifieke toepassingen natuurlijk gekkenwerk. U bent vanzelfsprekend geen KPN.

Ergens zal er dus aggregatie dienen plaats te vinden. Koppelen op een marktplaats lijkt hierbij een goede keuze. Maar wat gebeurt er dan achter deze marktplaats? U dient in ieder geval bij elke toepassing de verbinding als een essentieel onderdeel van de dienst te beschouwen en hier stevige SLA’s aan te hangen. En hierbij dient u zich elke keer weer af te vragen hoe u ‘in control’ kan blijven. U voelt het natuurlijk al aankomen: het wordt tijd voor een WAN strategie voor de cloud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *