Helemaal in de wolk(en) met Google’s Chromebook

Samsung heeft deze week de eerste chromebook geïntroduceerd (en Acer volgt in Q4). Is het een laptop? Nee, ook al lijkt het daar wel op. Is het een tablet? Nee, ook niet. Wat het dan wel is?

Het ziet er uit als een laptop met een 12,1 inch scherm en een toetsenbord. Echter, het enige wat op de machine draait is het ChromeOS. Voor het overige is het de bedoeling dat je (Google) applicaties vanuit de “cloud” benadert en daar ook je data en instellingen opslaat. Voordelen van een dergelijk concept zijn snel bedacht: vrijwel geen beheer meer omdat updates automatisch worden uitgevoerd. En crasht je chromebook, dan pak je een andere en kun je zo weer aan het werk.  Nadeel ten opzichte van een laptop of notebook is echter dat je op het moment dat je geen internetverbinding hebt, helemaal niets kunt.

De chromebook start aanzienlijk sneller op dan een laptop of notebook. In 8 seconden om precies te zijn. Dit doordat er bijna niets opgestart hoeft te worden. Daarmee komt hij aardig in de buurt van een tablet. Nadeel ten opzichte van een tablet is echter dat hij veel zwaarder is.

Heeft de chromebook een toekomst? Volgens pcworld.com niet. Zij vinden het een Notebook die bijna niets kan, maar wel hetzelfde kost.  Ik kan me echter voorstellen dat het een geschikt apparaat is voor bijvoorbeeld leerlingen/studenten en docenten. Het immers makkelijker om content in te voeren via het toetsenbord dan op bijvoorbeeld een tablet en vraagt zoals ik het nu zie minder beheer dan een laptop. Wel belangrijk om te investeren in een goed netwerk. Zijn er mensen die al in deze richting denken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *