Help, waar staat mijn data?

Makkelijk hoor, al je data in de cloud. Maar waar staat die data nou eigenlijk? Zo stelt de wet bescherming persoonsgegevens onder andere dat privacy gevoelige data in principe niet buiten de EER (EU-landen, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) mag worden geplaatst. Het blijkt echter dat het voor veel organisaties helemaal niet helder is waar hun data staat.

Vaak vertrouwt men op de aanbieder dat deze alles naar behoren regelt. Maar dat is toch echt buitengewoon naïef. Ook wordt vaak onderschat wat privacy gevoelige data nu precies is. Of dat data na verloop van tijd best privacy gevoelig kan worden. Een goed voorbeeld is het onderwijs waar steeds meer gebruik wordt gemaakt van cloud diensten. En nu zal het met de uitgevers die hun methodesoftware als dienst aanbieden nog wel meevallen. Maar wat te denken van Google en Microsoft Live@Edu? Zo stelt Google dat indien men data bij haar cloud diensten onderbrengt dit valt onder het Amerikaans recht. En dat lijkt mij toch echt ongewenst.

Indien u gebruik wenst te maken van cloud diensten dient u allereerst goed na te gaan wat de aard is van de mogelijk data die u in de cloud wil gaan plaatsen. Vergeet namelijk niet dat u te allen tijde zelf verantwoordelijk (en aansprakelijk) blijft om te integriteit van uw data te waarborgen. Bezint eer gij begint!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *