De dirigent van de cloud

Recent gaven 58% van de Europese CIO’s aan integratie als belangrijkste obstakel te zien bij cloud computing. En terecht! Het koppelen van (gegevens)systemen binnen de steeds maar uitdijende wolk die cloud computing heet zal ongetwijfeld een grote rol gaan spelen. Maar we moeten het natuurlijk ook weer niet overdrijven. Integratie is belangrijk maar geen doel op zich en bovenal van alle tijden.

Integratie in niet cloud omgevingen is namelijk al lang een gegeven. Het ‘one size fits all’ principe hebben we immers al lang geleden achter ons gelaten. En dit heeft bij veel organisaties niet alleen geleid tot een zeer heterogene applicatieomgeving maar ook tot een sterk besef dat integratie en koppelingen (ook buiten de cloud) noodzakelijk zijn. Tegelijkertijd wordt dit ook wel eens te sterk aangezet. Vaak zien we dat er gekoppeld wordt, simpelweg om het koppelen. En als deze (dure) koppeling vooral een automatisering van slechts enige honderden handelingen op jaarbasis betreft dan moet men zich natuurlijk wel afvragen voor welk probleem dit nu toch de oplossing is. Je kan het ook gewoon even handmatig invoeren.

Maar integratie tussen grote gegevenssystemen is vanzelfsprekend wel van belang. En dit wordt versterkt indien applicaties vanuit de cloud worden betrokken. Hoe ga je die noodzakelijke koppelingen dan regelen? Dat afnemers van cloud diensten zich vooral moeten richten op de regie en daarmee een soort cloud integrator voor de eigen organisatie worden staat voor mij vast. Maar dan nog hebben we te maken met externe partijen en technologieën. Ook aan de zijde van de aanbieders zal er dus een soort lijmlaag of universele koppelvlakken dienen te worden geleverd. Wellicht dat dit een nieuw soort dienstverlening wordt: de cloud makelaar?

Momenteel zien we echter ook dat grote aanbieders van cloud diensten zich realiseren dat integratie een kritische succesfactor zal worden. Zo heeft IBM recent Cast Iron overgenomen. Een cloud integrator puur sang. Een duidelijk signaal dat orkestratie een belangrijk onderdeel van de cloud wordt. Ben benieuwd wie het volgende dirigentstokje oppakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *