Netneutraliteit: goed voor de innovatie, slecht voor de portemonnee?

Bron: Tweakers.net

Netneutraliteit, we lezen er de laatste weken regelmatig over. Minister Verhagen is door de bocht, operators mogen niet filteren op typen dataverkeer. We zijn er zo zeker van dat we het zelfs, als 1ste in Europa en als 2e in de wereld na Chili,  in de telecomwet gaan zetten. M.a.w. geen Skype of WhatsApp blokkeren of  Youtube afknijpen. Waarom willen operators dat ook alweer? O ja de inkomsten uit SMS en spraakverkeer lopen terug terwijl de mobiele internetcapaciteit niet aan te slepen is door het razende tempo waarin smartphones en tablets verkocht worden. Nederland is koploper in Europa m.b.t. het gebruik van smartphones.

In het najaar komt de iCloud van Apple online. Je muziekbibliotheek staat dan bij Apple in het datacenter en je streamt je muziek naar toe. Disney heeft aangekondigd om haar content te gaan streamen. Kunnen de mobiele operators in voldoende tempo bandbreedte installeren terwijl zij te maken krijgen met teruglopende inkomsten? Neelie Kroes vindt het prematuur.  En terecht! De werkgroep BEREC waarin de Europese toezichthouders vertegenwoordigd zijn werken aan een rapportage over mobiel internetgebruik.

Eerder deze week sprak Jens Schulte-Bockum, de CEO van Vodafone-NL, op het VINT-congres over abonnementsgelden. De gemiddelde abonnee besteedt ca 30-40 euro p/mnd aan sms en spraak en 10 euro aan mobiel internet, vertelde hij. Hij was erg stellig met de uitspraak : “ik kan je verzekeren dat dit gaat omkeren!”. De vraag is of we per saldo hetzelfde zullen gaan betalen of meer en of er in voldoende tempo capaciteit bijgeschakeld kan worden. Netneutraliteit is dus goed voor innovatieve diensten maar wat gaat het betekenen voor onze portemonnee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *