Wat kost dat nou, de cloud?

Is Software As A Service goedkoper dan traditionele, on-premise, software? Die illusie wordt in ieder geval gewekt als de offertes van leveranciers binnenkomen. Maar ja, de waarheid is vanzelfsprekend weerbarstiger.

Vormen van cloud computing bieden wel degelijk besparingsmogelijkheden. Vooral Infrastructure As A Service (IAAS) is hier een goed voorbeeld van. Juist hier kan de stap van CAPEX naar OPEX leiden tot kostenbesparingen: daadwerkelijk betalen voor gebruik. Voor SAAS geldt dat minder. Uit recent door Expanding Visions uitgevoerd onderzoeken bleek dat SAAS zeker niet altijd goedkoper is dan on-premise software. En dat valt dan tegen. De eerste reactie is er vaak een van ongeloof: ‘maar de afdeling ICT rekent mij veel meer door voor deze software!’. Ongetwijfeld, maar de afdeling ICT levert dan ook veel meer dan alleen deze software. Een SAAS leverancier levert de software tot aan de locatie van de organisatie af. Als een soort stekker. Maar dan moet het nog wel naar de eindgebruiker. En daar zijn niet alleen een paar PC’s voor nodig maar een hele infrastructuur en beheer. En los daarvan: de cloud is natuurlijk niet gratis.

Cloud computing maakt dat de traditionele kostenverekeningmodellen simpelweg niet meer voldoen. Organisaties dienen deze modellen dan ook te herzien. Een meer gedifferentieerde aanpak is hierbij absoluut noodzakelijk. En hoewel mogelijke kostenbesparingen bij een keuze voor de cloud niet leidend zouden moeten zijn (maar daarover een volgende keer meer), dienen de daadwerkelijke kosten wel helder te zijn. We moeten wel appels met appels blijven vergelijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *