Ziggo en UPC gaan samen mobiel

Opmerkelijke nieuwkomer op de markt voor mobiel internet is Ziggo 4. Ziggo 4 is een rechtsvorm waarin Ziggo en UPC samenwerken om in een veiling een nieuw frequentiespectrum te verkrijgen voor LTE (Long Term Evolution). Met andere woorden Ziggo en UPC gaan gezamenlijk de mobiele markt te lijf. Door het toetreden van Ziggo/UPC en Tele2 zal de convergentie van vast/mobiel in een versnelling komen. Een goede ontwikkeling omdat de meeste apparaten zoals smartphones en tablets naadloos kunnen schakelen tussen vast (WiFi)  en mobiel. De gebruiker merkt daar niets van (hooguit in de portemonnee).

Erg veel haast zal er nog niet gemaakt worden met de uitrol omdat er nog maar weinig apparaten zijn met LTE uitgerust zijn. Ondertussen zou de prijs van mobiel internet voor de consument wel eens flink kunnen oplopen. Er kan makkelijk een schaarste aan bandbreedte ontstaan door de explosieve verkoop van smartphones en tablets die voorzien zijn van apps die, al dan niet streaming, het mobiele internet gaan belasten.

Veiling

Eind april heeft de veiling van de 2,6 GHz frequentieruimte plaatsgevonden.  Ziggo 4 heeft flink geshopped en vier vergunningen binnengehaald. Met deze frequenties zal het mogelijk worden om LTE netwerken uit te gaan rollen. LTE, ofwel het 4G netwerk, maakt zeer hoge datasnelheden mogelijk over mobiele communicatieverbindingen. LTE bevat technologie voor zogenaamde femto-cellen. Dit zijn zeer kleine cellen voor mobiele communicatie die gekoppeld kunnen worden via vaste internetverbindingen. Bijvoorbeeld thuis bij de consument. Het mobiele internet  kan hierdoor enorm worden ontlast.

Overzicht van alle partijen met verkregen licenties:

Inschrijver Aantal vergunningen
Ziggo 4 4 vergunningen (40 MHz)
Tele2 4 vergunningen (40 MHz)
KPN 2 vergunningen (20 MHz)
Vodafone 2 vergunningen (20 MHz)
T-Mobile 1 vergunning (10 MHz)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *