Overheid, kom in beweging en voorkom een internetcrisis!

De vraag naar mobiel internet bandbreedte stijgt explosief. Ping, WhatsApp, Viber, Facebook, Twitter, Youtube, zij hebben een ding gemeen: zij slurpen internet bandbreedte. De vaste infrastructuur kan het nog wel bijbenen. Maar hoe zit het met mobiel internet? 1 op de 3 Nederlanders met een mobieltje heeft een smartphone met internetabonnement en 2/3 dus nog niet.

Eind 2010 waren er volgens Gfk in Nederland 3,3 miljoen smartphones en 350.000 tablets verkocht. De komende 2 -3 jaar zullen er dan zo een 7 miljoen smartphones/mobiel internetabonnementen bijkomen + wie weet hoeveel tablets met mobiel internet. Gaan de mobiele operators dit wel aankunnen vraag je je dan af? Kan er in voldoende hoog tempo geinvesteerd en uitgerold worden? Aan spraak en SMS kan er over 2 jaar niets meer verdiend worden. De inkomsten moeten dus komen uit mobiel internet. Hoeveel investeer je nog in 3G? Wat gaat een LTE-vergunning me kosten en wat schiet ik daarmee op, zal een operator zich zelf afvragen. Mobiel internet zal daarom snel schaars en duurder worden.

Vast/mobiel internet integratie, een nieuwe markt voor de kabelexploitanten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De meeste  smartphones/tablets zijn voorzien van zowel een WiFi als een mobiel internet aansluiting. Maakt het u wat uit wie van de twee gebruikt wordt als u het internet op gaat? Uit het oogpunt van kosten wel, maar functioneel waarschijnlijk niet. Is het eigenlijk niet belachelijk dat als u naar uw buren toegaat dat u geen toegang hebt tot de WiFi van de buren en dan het mobiele internet op moet waar bandbreedte schaars wordt en duur is? Of dat u bij publieke instellingen zoals gemeenten, onderwijs, zorg geen gebruik kunt maken van WiFi?


 

Kabelexploitanten hebben ruim voldoende bandbreedte beschikbaar. 90% van de huishoudens heeft een breedband internet aansluiting met WiFi. Deze wordt voor misschien 10% benut? Kunnen we deze onbenutte capaciteit niet vrijgeven of teruggeven aan de provider?  Volgens de leveringsvoorwaarden mag dit niet en is het technisch (nog) niet mogelijk. Dit moet toch technisch en juridisch oplosbaar zijn?

De rol van de overheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik schat dat er tussen de 2 en 3 miljoen leerlingen in Nederland zijn die dagelijks op een schoollokatie aanwezig zijn. (grootgebruikers van mobiel internet). Stel dat er dagelijks een 0,5 miljoen bezoeken aan een zorginstelling plaatsvinden en dito aan overige publieke instelllingen.

 

 

 

Je moet toch wachten en om de tijd te doden ga je internet op… Stel deze mensen hebben toegang tot het WiFi netwerk van de instelling… Theoretisch kunnen we dan mobiel internet ontlasten met 3 – 5 miljoen gebruikers ofwel grofweg 1/3 van het totale aantal gebruikers. Ligt hier niet een belangrijke taak van de overheid om dit te laten facililteren door operators? Het zal interessant zijn om te zien wat de markt gaat doen, een ding is zeker, ik denk dat de kabelexploitanten marktaandeel zullen afsnoepen van de mobiel providers. Althans in Nederland als dichtbekabeld land. 

Overheid: “kom nu in beweging en voorkom een internetcrisis!”

 

3 thoughts on “Overheid, kom in beweging en voorkom een internetcrisis!

 1. Ger Dreijer zegt:

  Goed plan. Ook de Electronic Frontier Foundation (EEF), de Amerikaanse organisatie die voor een vrij en open internet pleit, adviseert om zowel publieke als private WiFi netwerken open te stellen voor anderen. Dat wil zeggen: gedeeltelijk.
  Met de ontwikkeling van een nieuw protocol moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld 2/3 van je WiFi bandbreedte beveiligd en afgeschermd voor jezelf te houden, terwijl je de overige 1/3 vrijgeeft aan toevallige passanten. Uiteraard indien je die bandbreedte op dat moment ook kunt missen.
  Op die manier wordt samen delen werkelijk vermenigvuldigen en wordt iedereen blij.
  Zou mooi zijn als dit initiatief erdoor komt. En het dus ook niet langer strafbaar is om met derden mee te surfen.

 2. Hans van Elsen zegt:

  Technisch is dit allemaal mogelijk. De kabelaars hebben ook de infra (straatkasten elke 100 meter) om dergelijke (wifi)netwerken uit te rollen. Wellicht dat eerst de Opta aan zet is om de kabelbedrijven te dwingen derden op hun netwerk toe te laten?

 3. Stefan zegt:

  De overheid zou samen met mobiel internet aanbieders een wedstrijd uit moeten schrijven om ideen op te doen voor het ontlasten van het mobiele netwerk.
  De vraag groeit zo explosief, dit kan niet goed blijven gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *