Kaas? Nee, Caas: Communication as a Service!

Vraag aan een telefonieleverancier wat hij de komende jaren als belangrijke ontwikkeling ziet, dan hoor je als antwoord: ‘Communication as a Service’. Denk hierbij aan “Telefonie als dienst’ of ‘telefonie uit de cloud’. Bij deze oplossingen hebben medewerkers nog steeds een telefoon, maar het is niet meer van belang waar de centrale telefonieserver staat of van wie die is. En betalen doe je per maand per toestel.

Als je als organisatie op dit moment toe bent aan een nieuwe telefonieoplossing is het een belangrijke vraag hoever het nu staat met deze ontwikkeling.  Nu instappen of later ? Zijn er kinderziektes te verwachten ? Hoe zit het met de kosten ? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen ?

Duidelijk mag zijn dat de kosten een heel andere structuur kennen. Geen investeringen, maar alleen periodiek kosten. En natuurlijk alleen betalen voor wat je nodig hebt en niet voor niet gebruikte (over)capaciteit. Maar wat is nou goedkoper over pakweg 6 jaar ? Ook zou het natuurlijk zo moeten zijn dat zo’n systeem eenvoudig schaalbaar is (makkelijk wat aansluitingen erbij (of eraf)), en een zeer hoge betrouwbaarheid kent, het staat immers in een uiterst modern datacenter. En bij ‘een dienst’ heb je natuurlijk geen gedoe met updates of security-zaken.

Maar wil je voor telefonie volledig afhankelijk zijn van een leverancier ? En kan ‘Telefonie uit de cloud” wel alle gewenste functies bieden ? Voor alle genoemde punten zal een organisatie moeten nagaan welke oplossing (zelf of ‘cloud’) de beste invulling geeft. Een mooi vraagstuk, zeker omdat de aanbiedersmarkt zeer in ontwikkeling is !

One thought on “Kaas? Nee, Caas: Communication as a Service!

 1. Jan Peter Kalksma zegt:

  Als directeur van OneXS, aanbieder van Caas of Hosted Voice zoals het ook wel wordt genoemd, ben ik natuurlijk niet geheel objectief. Ik zal toch proberen zo objectief mogelijk een aantal vragen te beantwoorden.

  Nu instappen of later?
  Bedrijven die nu bezig zijn zich te oriënteren op hun telefonie infrastructuur doen er goed aan om ook Hosted Voice mee te nemen in hun keuzeproces. Hosted Voice heeft voor veel bedrijven specifieke voordelen zoals een ongeëvenaarde flexibiliteit, business continuity bij calamiteiten en kostenvoordelen, van CAPEX naar OPEX.

  Zijn er kinderziektes te verwachten?
  Bij de serieuze leveranciers niet meer. OneXS is sinds 2005 actief in deze markt en sloot al in 2006 haar eerste klant met meer dan 1.000 users aan.

  Hoe zit het met de kosten?
  Deze zijn zeer gunstig, zolang ook alle verborgen kosten van het hebben en managen van een eigen systeem worden meegewogen. In meerdere studies komt Hosted Voice als winnaar uit de bus op het gebied van Cost of Ownership.

  En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen?
  Voordelen: niet investeren, veel mogelijkheden voor kleinere organisaties, vaak redundant uitgevoerd, business continuity, flexibiliteit, nooit onder- of overcapaciteit, één aanspreekpunt, meestal lagere beltarieven. Nadelen: soms iets minder maatwerk mogelijk.

  Maar wil je voor telefonie volledig afhankelijk zijn van een leverancier?
  Veel van onze klanten kiezen daar JUIST voor. Veel klanten hebben slechte ervaringen met de lappendeken aan leveranciers die bij problemen naar elkaar wijzen. OneXS levert zowel de IP infrastructuur (Glasvezel, DSL etc.) als de dienst Hosted Voice en handelt de gesprekken af. Op deze manier hebben we controle van kop tot staart en nemen we daarvoor ook onze verantwoordelijkheid.

  En kan ‘Telefonie uit de cloud” wel alle gewenste functies bieden?
  Ook hiervoor geldt dat wij steeds meer functies bieden dan “premises based” oplossingen. Zaken zoals locatie onafhankelijk werken, integratie met UC oplossingen van bijvoorbeeld Microsoft, vast mobiel integratie zijn vaak beschikbaar in grote “traditionele” telefooncentrales. Wij bieden deze features ook voor kleine en middelgrote organisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *