Ook zo een moeite met de rol van IT in uw organisatie?

IT-Alignment of IT-Fusion?

In de praktijk van alledag horen we vaak het volgende over IT: te duur, te complex, begrijpt de business niet, wat wordt er eigenlijk aangeboden, kortom hoe doelmatig is IT in onze organisatie? Met IT bedoelen we hier de IT-organisatie (zowel vraag als aanbod) en met de business bedoelen we directie, management, bestuurders.

IT zegt het volgende over de business: men is nooit tevereden, moeten steeds harder werken, steeds meer projecten en minder budget. Beide visies zijn waarschijnlijk correct. Wat gaat hier mis? Vaak zijn de wederzijdse verwachtingspatronen niet goed op elkaar afgestemd. Geeft de business wel goed aan wat zij verwachten? Is er wel voldoende bestuurlijke aandacht ? Welke rol wordt er van IT verwacht? Initierend, innovatief, volgend, samenwerkend? Streven we naar IT-alignment of zit u al vast in de alignment trap? (= goed aligned maar met een lage toegevoegde waarde)  of gaan we voor IT-Fusion?

Als wij deze vraag stellen dan kunnen zowel de business als IT hier niet goed op antwoorden.

Een eenvoudig en zeer bruikbaar hulpmiddel, om mee te starten, is dat van Gartner waarin gewenste de relatie tussen business en IT duidelijk wordt. De IT-rol is zichtbaar op de horizontale as en de rol van de business op de verticale as. Wanneer gaat u meer rendement uit IT halen? Hoog tijd voor een goed gesprek met elkaar?

 

Klik op het plaatje voor een vergroting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *