Mobiel internet: ‘Who pays the ferryman?’

Operators investeren zwaar in mobiele infrastructuren. Om technologisch en vooral v.w.b. capaciteit bij te blijven moeten zij permanent investeren en uitbreiden. Op zich geen probleem als je dat redelijkerwijs kunt terugverdienen. Echter dat begint steeds lastiger te worden. De inkomsten uit SMS-diensten nemen snel af omdat gratis diensten zoals Whatsapp en Ping deze functionaliteit overnemen.

Hiervoor heb je wel een smartphone nodig maar in Nederland heeft 1 op de 3 mobielgebruikers al een smartphone. En dat aantal zal alleen maar toenemen. Op spraak kan het ook al niet meer verdiend worden. Gratis VoiP-diensten zoals Skype en Viber rukken op. Het mobiel data verkeer groeit enorm mede door het gebruik van social media, apps, streaming audio en video. De Facebooks, Hyves, i-Stores, Twitters van deze wereld zijn grotendeels afhankelijk van mobiel internet maar betalen hier niets voor.

Dit zijn dus een soort van ‘freeriders’. Geen wonder dat de mobiele operators hun mobiel internet abonnementen aan het herzien zijn. Lees: duurder maken! Of de aanbieders van social media uiteindelijk toch mee gaan betalen? Wie weet wat het business model gaat worden. Een parallel met wat er in het verleden met de doorgifte van tv-signalen is gebeurd is niet ondenkbaar. In ieder geval moet de rekening ergens betaald gaan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *