Donner spreekt: de deur van de rijkscloud blijft op slot!

Minister Donner heeft de cloudstrategie voor de rijksoverheid onthult die de aankomende maanden verder zal worden uitgewerkt. Maar de eerste aanzet is er. Heel vrolijk word ik er echter niet van. Zo is het nog altijd weinig concreet en, belangrijker nog, roept het vooral veel vragen op. Zo neemt deze strategie eigenlijk een loopje met het begrip cloud computing.

In de brief worden een aantal argumenten opgevoerd waarbijvooral de ‘onvolwassenheid’ van cloud computing wordt benadrukt. Gebrekkige informatiebeveiliging (en daarmee privacy) speelt hierbij een belangrijke rol. In mijn column van vorige week gaf ik aan dat dit ook door veel van onze cliënten (terecht) als een risico wordt ervaren. Het kabinet denkt nu echter de oplossing te hebben gevonden in de ‘Rijkscloud’: een volledig gesloten omgeving voor de rijksoverheid. En wat is dat dan? In eerste instantie niet veel meer dan het samenvoegen van een aantal bestaande datacenters en zoveel mogelijk hergebruiken van bestaande toepassingen. Dat heeft natuurlijk niet heel veel met een cloud te maken. Maar daarnaast wil men een eigen clouddienst gaan ontwikkelen om de genoemde risico’s af te vangen. Dus de ICT van de rijksoverheid gaat iets ontwikkelen waar de markt al jaren mee bezig is, en gaat dat vervolgens beter doen? De Googles en IBM’s van deze wereld weten heus wel dat het succes van cloud computing de aankomende jaren sterk zal afhangen van de mate waarin informatiebeveiliging en transparantie zijn ontwikkeld. Het is praktisch een gegeven dat dit uiteindelijk tegen verantwoorde voorwaarden zal worden gerealiseerd.

De vraag is eigenlijk voor welk probleem deze Rijkscloud de oplossing is? Los van het feit dat deze ‘private’ cloud volledig gesloten is en dat daarmee de intrinsieke voordelen van cloud computing teniet worden gedaan is het niet helder wat de overheid nu eigenlijk beoogt. Het lijkt vooral een van
bovenaf opgelegde strategie die tot doel heeft de ICT van de verschillende departementen zoveel mogelijk te consolideren. Maar doe dat dan, en maak het
niet veel groter. De ICT bij de rijksoverheid heeft de afgelopen jaren al te veel debacles meegemaakt.

Als de overheid echt werk wil maken van cloud computing dan lijkt een community cloud met zowel open als gesloten onderdelen de beste optie. Een gefaseerde invoering van SAAS, PAAS en IAAS binnen strak afgebakende architectuurkaders zal de aankomende jaren de overheid richting de cloud leiden.
Een Rijkscloud? Prima, maar wel open graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *