De cloud: Public of Private?

Veel organisaties overwegen de stap te maken naar de cloud. In welke vorm en in welke mate verschilt per organisatie. Ambitie en noodzaak zijn aspecten die hierbij een rol spelen. Maar als de beslissing eenmaal is genomen doemt vaak de vraag op: kiezen we voor een ‘Public’ of een ‘Private’ cloud.

De kracht achter cloud computing zit in het principe van ‘economy of scale’. Oftewel het grootschalig ter beschikking stellen van een infrastructuur, platform of applicaties waarbij afnemers zoveel mogelijk resources delen. Dit is de basis voor de (Public) cloud. Veel van onze opdrachtgevers bevinden zich echter in de overheid en zorg. Beveiliging en privacy issues zijn in deze sectoren vanzelfsprekend belangrijke aandachtspunten. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of men niet beter kan kiezen voor een afgeschermde omgeving, specifiek gericht op hun organisatie. Deze vorm wordt ook wel de Private cloud genoemd. Maar hier doemt dan al snel een dilemma op. Als we het principe van de Private cloud immers (te) ver doortrekken dan staat er vervolgens in een datacenter een geheel afgeschermde en specifiek voor één klant gemaakte infrastructuur. Of wordt een applicatie vanuit een (wederom) geheel afgeschermde en specifiek voor één klant gemaakte omgeving ter beschikking gesteld. En dit raakt natuurlijk de kern van cloud computing: het delen van zoveel mogelijk resources door zoveel mogelijk afnemers. Kostenvoordeel, flexibiliteit en schaalbaarheid verdwijnen dan als sneeuw voor de zon.

De vraag is dus hoe we aspecten als beveiliging en privacy goed kunnen regelen en tegelijkertijd voordeel kunnen behalen door gebruik te maken van de ‘economy of scale’. Het antwoord ligt wellicht in de toepassing van de ‘Community’ cloud. Dit is een cloud omgeving die zich specifiek richt op een bepaalde doelgroep. Voor de (Europese) overheid is er inmiddels een eerste initiatiefvoorstel gedaan door ENISA (het Europese Netwerk- en Informatieveiligheid agentschap). Het zou goed zijn als de Nederlandse overheid in haar nog te vormen cloud strategie de Community cloud een centrale plek geeft. Dit zal de stap voor veel overheidsorganisatie naar de cloud een stuk eenvoudiger maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *