Dit voorjaar gratis: MS Office 365 (beta)

De beta versie van Office Online die tot voor kort alleen voor multinationals e.d. beschikbaar was is vanaf maandag j.l. ook beschikbaar voor bijvoorbeeld MKB’ers en ZZP’ers. Tot de zomer kan er gratis mee worden geëxperimenteerd.

Office 365 integreert MS Office online, MS Exchange Online, MS Sharepoint Online en Lync Online. Een redelijk volledige kantoorautomatiseringsomgeving waarmee je ook een website kunt vormgeven en document management kunt vormgeven.

Voordelen

Voordelen van de online variant:

. any time, any place, any device: de software is altijd en overal beschikbaar, ongeacht het type apparaat dat je gebruikt. Dat wil zeggen: als er een internetverbinding is en je een browser hebt geïnstalleerd. De link met het nieuwe werken is daarmee snel gemaakt.

. altijd up to date software: er wordt niet meer met releases gewerkt. Je beschikt gewoon altijd over de nieuwste features. Met de online versie loop je daardoor altijd iets voor op de offline versie.

Als voordeel van de oplossing van Microsoft ten opzichte van bijvoorbeeld Google Apps wordt genoemd dat een mix van de on- en de offline versie mogelijk is. Dit met het oog op een aantal functionaliteiten dat in online-versie ontbreekt. Overigens weet ik niet wat er allemaal wel en niet met de online versie kan. Dat ga ik de komende weken uitproberen, en dan kom ik daar op terug.

Goed ook om te lezen is dat Office 365 de mogelijkheid biedt om online documenten met anderen te delen zonder dat die over een licentie moeten beschikken. Dit maakt het samenwerken op afstand over de grenzen van je eigen organisatie heen makkelijker. Overigens is deze functionaliteit niet uniek: Cisco en Novell bieden deze functionaliteit al veel langer.

Nadeel

Een nadeel wat niet specifiek is voor Office 365, maar wat geldt voor alle online tools, is dat je over een adequate internetverbinding moet beschikken. In sommige gebieden is dat nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Zo was ik vorige week nog op bezoek bij een gemeente in Zeeuws-Vlaanderen die nog geen Wifi-netwerk had. Via de mobiele provider was ik aangewezen op GPRS. Op dat moment heb je een probleem als je met een online tool wilt werken. Tenzij je heel ruim in de tijd zit.

Versies

Er zijn twee versies van Office 365 beschikbaar (Bron: Publieke bèta Microsoft Office 365 in Nederland beschikbaar – Frankwatching):

1. Een versie tot 25 gebruikers

Met de versie tot 25 gebruikers heb je toegang Exchange, SharePoint en Lync (met enkele beperkingen) en tot Office Web Apps, de online versie van de Office Suite (Excel, Word, PowerPoint en OneNote) voor een prijs van € 5,25 per gebruiker, per maand.

2. Een versie voor meer dan 25 werknemers

Met de grote versie zijn er verschillende mogelijkheden om het basispakket uit te breiden met onder meer integratie met telefoniediensten en het gebruik van Office Professional Plus. Voor dat laatste geldt overigens niet dat de volledige suite in de cloud beschikbaar is, maar je koopt het recht om het lokaal te installeren. Deze Office 365 versie varieert van € 9,00 tot € 25,50.

Het proberen zeker waard

Al met al een interessante ontwikkeling. De komende weken ga ik e.e.a. actief testen en zal ik mijn ervaringen met jullie delen. Mocht je mee willen doen, of willen dat ik iets voor je uitprobeer, laat het me dan even weten via een reactie op deze posting. Zelf ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd wat e.e.a. betekent voor het zakelijk nut van een tablet (waar ik tot nu toe mijn bedenkingen bij heb).

2 thoughts on “Dit voorjaar gratis: MS Office 365 (beta)

  1. Frank Westerhuis zegt:

    Waar ik zeer benieuwd naar ben is de integratie van Office365 met de bestaande pakketten binnen de oraganisatie. Hoe ga je om met je standaard brieven? Kan de lokaal geinstalleerde applicatie, die automatisch een brief aan maakt, dat met deze versie ook? etc.

  2. Kopwerk zegt:

    Kan Office 365 dienst doen als Shared Service Center en wat zijn de overeenkomsten/verschillen met Sharepoint 2010? Ik ben zeer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen en heb een Beta versie aangevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *