De Cloud in de versnelling

Met de aankondiging van IBM’s cloudinitiatief SmartCloud is het duidelijk dat de IT industrie zich grootschalig richt op cloud computing. Eerder kwam Dell al met vStart en HP met Cloudsystem. Deze week kondigde tot slot VMware haar langverwachte Cloud Foundry aan. Een massale adoptatie is dan ook op handen. Zo verwacht IDC dat in 2013 met cloud computing hard- en software een omzet van 45 miljard dollar zal worden behaald!

Het is natuurlijk zo dat ronkende namen voor deze toepassingen onderdeel uitmaken van de marketingmachine. Tegelijkertijd dienen de verschillende aanbieders zich te onderscheiden waarbij technologie vanzelfsprekend de drijvende factor is. Hoewel men aangeeft dat de aangeboden oplossingen toch vooral ‘open’ zijn moet dit met een stevige korrel zout worden genomen. Vooral op het vlak van provisioning en orkestratie maken leveranciers gebruik van specifieke oplossingen. Daar hoeft natuurlijk niets mis mee te zijn. Immers, als afnemer van de dienst zou het u weinig moeten schelen wat er onder de motorkap bij de leverancier gebeurt. U wilt beschikbaarheid en capaciteit en de onderliggende technologie is niet interessant. Lastiger wordt het als u van aanbieder wilt gaan wisselen. Met name voor grote en complexe omgevingen geldt dit als een stevig aandachtspunt. Krijg ik mijn applicaties en data wel eenvoudig van aanbieder A naar aanbieder B?

Zorg dus, voordat u de dienst überhaupt gaat afnemen, dat u goede afspraken maakt over re-transitie. Het opstellen van een exit-strategie is namelijk een essentieel onderdeel van elke cloud implementatie. En dat ook uw organisatie met cloud computing te maken zal krijgen is evident. Daar zijn de voordelen van de cloud simpelweg groot genoeg voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *