Open Source? Open Standaarden!

De uitkomsten van het onderzoek van de rekenkamer inzake de mogelijke besparingen middels de toepassing van Open Source software bij de overheid zijn de afgelopen dagen breed uitgemeten in de media. En zoals zo vaak geven belanghebbenden een eigen draai aan de conclusies. Zo onderschrijft branchevereniging ICT Office de conclusie dat er niet heel veel bespaard kan worden met Open Source software. Tegelijkertijd wijzen de politici die om het onderzoek hebben gevraagd op het feit dat er alleen naar de desktop omgeving bij ministeries is gekeken en dat daardoor een onvoldoende beeld is van de daadwerkelijke besparingsmogelijkheden.

Beide hebben natuurlijk gelijk. Maar het is wel een beetje een rare discussie. Een discussie die heel vaak gaat over ‘gratis’. Open Source software voor professionele toepassingen is helemaal niet gratis. Je betaalt geen licentiekosten maar natuurlijk wel onderhoud- en implementatiekosten. En dat is maar goed ook. De afhankelijkheid van leveranciers speelt echter wel een cruciale rol. Neem als voorbeeld de lokale overheid waar een zeer beperkt aantal leveranciers van backofficesystemen de gemeenten in een volledige wurggreep hebben. Maar lost Open Source software dat dan op? Het feit dat een leverancier weigert om inzicht te geven in datamodellen en de toegankelijkheid tot haar software beperkt lijkt met Open Source te worden vermeden. Maar met Closed Source kan dit evengoed. Kwestie van eisen stellen.

De essentie van het vraagstuk zou moeten zijn of Open Source software beter is dan Closed Source software. Open Source scoort volgens een recent onderzoek van Gartner beter op de aspecten flexibiliteit en innovatie. Kijken we echter naar beheer en onderhoud dan lijken Closed Source producten toch meer continuïteit en daarmee zekerheid te bieden. Maar echt grote verschillen worden er niet gemaakt. Ook in het bedrijfsleven, waar flexibiliteit en innovatie toch kernwaarden zouden moeten zijn, heeft Open Source maar een zeer beperkt marktaandeel. Het is echt niet hard te maken dat Open beter is dan Closed. Maar wat kan dan wel het onderscheid maken? Open Standaarden!

Een zeer brede toepassing van Open Standaarden kan een groot aantal (integratie) problemen oplossen. Sterker nog, de toekomstige ICT omgeving van de overheid die gebruik zal maken van een Service-Oriented Architecture kan niet zonder. De vraag en aanbodzijde in de IT markt moeten nu eens echt werk gaan maken van Open Standaarden. En dat daarmee Closed Source software meer ‘open’ zal worden gemaakt is mooi meegenomen. Trek als overheid vooral het initiatief en de regie meer naar je toe. Wees weer de baas over je eigen software. En dat kan ook prima met Closed Source oplossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *