CeBIT 2011: veel cloud, weinig innovatie

Afgelopen week was ik met enkele collega’s op de CeBIT. Het thema was dit jaar cloud computing dus wij waren vol verwachting. Maar dat viel niet mee. Het thema cloud werd vooral uitgedragen door de grote partijen. SAP voorop en HP en Dell die vervolgens uitgebreid verkondigen dat zij iets heel bijzonders uit de cloud leveren: SAP. En dat Microsoft zich inmiddels volledig richt op de cloud dat mocht ook geen verrassing meer heten. Tsja, daar werden wij natuurlijk niet echt warm van.

Was er dan helemaal geen nieuws uit de cloud? Wel degelijk, zo heeft T-Mobile het in 2010 geïntroduceerde deutschlandlan verder uitgebreid met meerdere diensten. Van eenvoudige e-maildiensten tot infrastructure as a service en managed services. Daadwerkelijk IT uit de muur! Nu nog vooral gericht op het MKB maar op termijn ongetwijfeld ook voor grotere organisaties. Zag er veelbelovend uit en wellicht iets wat we op deze schaal ook van KPN kunnen gaan verwachten.

Toch viel in het algemeen op dat er sprake was van weinig innovatie. Wel veel overheidsinstellingen die interessante e-diensten aan het ontwikkelen zijn. Een voorbeeld voor de Nederlandse overheid.

Aan het gadgetfront was er ook weinig nieuws. Vooral veel tablets. Alle grote merken zetten hier vol op in en de strijd tussen Apple, Android en Microsoft is nog maar net losgebarsten. Daarnaast heel veel Chinezen die (over het algemeen matige) kopieën maken van deze tablets. Wat wel opviel was dat 3D en Multi-touch technologie steeds vaker zullen worden gecombineerd. En dat biedt in ieder geval een zeer rijke gebruikerservaring. Maar als we het toch over een rijke gebruikerservaring hebben, daar hebben we de toekomst wel van gezien. De toepassing van hologramtechnologie is inmiddels zeer ver gevorderd. Op de stand van T-Mobile was hier een werkelijk verbluffende uitvoering van te zien en ook Sony had een prachtige hologram. Ik realiseer mij dat onderstaande video slechts een beperkt (want 2D) beeld geeft maar dat dit de toekomst is daar ben ik van overtuigd.

[jwplayer mediaid=”1621″]CEBIT 2011 -Sony HOLOGRAPHIC Presentation 2 ACTIONFOTO24.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *