Hoe kostbaar is uw data?

Backup van data blijft een beetje het stiefkindje van de IT. Ik zie nog te vaak dat backup als sluitstuk van de IT begroting wordt gezien.

En dat terwijl vrijwel elke organisatie rept over 24/7 dienstverlening en een hoge beschikbaarheid van de IT infrastructuur. De kernbegrippen bij datamanagement zijn RTO (hoe lang mag het duren voordat de toepassingen zijn hersteld) en RPO (hoeveel data (in tijd) mag er verloren gaan). De focus ligt vaak op RTO. Hoge beschikbaarheid van systemen is namelijk goed en relatief eenvoudig te realiseren. Maar als er gebruik wordt gemaakt van een traditionele backup systematiek kan het zomaar zijn dat een herstel van de data leidt tot productieverlies van meerdere uren. Bij gebruik van traditionele (tape) technologie wordt de ‘restore’ al gauw een tijdrovend en zeer inefficiënt proces.

Een kant en klare oplossing voor dit probleem is er niet. De toepassing van ‘continue backup’, waarbij backup geen apart proces is maar een direct en continue onderdeel van de dataprotectie, biedt hiervoor een oplossing maar is wel zeer kostbaar. En in dat laatste woord zit wellicht de crux. Wat is de beschikbaarheid van data u eigenlijk waard? Om die vraag te beantwoorden dient u te beginnen met een analyse van uw bedrijfsprocessen in relatie tot databeschikbaarheid. Wat kost nu eigenlijk enkele uren productieverlies? En wat vinden we acceptabel om hiervoor als ‘verzekeringspremie’ te betalen? Kortom: hoe kostbaar is uw data?

Begin in ieder geval door het woord backup niet meer te gebruiken. Dat uw data op een tape staat geeft wellicht een veilig gevoel maar zegt helemaal niets over de beschikbaarheid van deze data. Dataprotectie: daar moet het over gaan. En maak dit een integraal onderdeel van uw IT-strategie. Want uw data kan wel eens veel kostbaarder zijn dan uw denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *