Mijn tablet, jouw tablet: de nieuwe realiteit

Dat de tablet in 2011 een grote doorbraak (in de zakelijke markt) zal meemaken staat voor de markt al geruime tijd vast. Ook in ‘het veld’ worden de signalen echter steeds sterker dat het gebruik van de tablet wel eens enorme proporties kan aannemen. Gebruiksgemak en het hoge mobiliteitsgehalte zijn hiervoor de belangrijkste aanjagers. Goede voorbeelden zijn de gezondheidszorg en het onderwijs. Zo sprak ik recent met een directeur van een school die aangaf de toepassing van laptops te gaan overslaan en direct tablets te gaan inzetten. Een goede ontwikkeling, zeker in het licht van het nieuwe werken.

Toch zal er in IT beheerland menig wenkbrauw worden gefronst. Het gebruik van een tablet is immers veel meer ‘persoonlijk’. Het is per definitie het apparaat waarmee zakelijk en privé in elkaar gaan overlopen. De tablet als managed device zal dan ook een lastige worden. Werknemers zullen ook steeds meer een eigen device (tablet, laptop, smartphone) binnen de IT omgeving van de organisatie introduceren. En vanzelfsprekend wenst men dan ook toegang (middels dat device) tot hun bedrijfsapplicaties en gegevens. Een kleine nachtmerrie voor IT beheerders. Zo worden er nieuwe platformen (Android, IOS, WebOS) binnen de IT omgeving geïntroduceerd. En het meest populaire platform (Apple iPad) is ook nog eens notoir slecht beheerbaar. Als de filosofie is dat het device er niet meer toe doet dan zal het beheer (en daarmee ook de beveiliging) verder dienen te verschuiven naar het netwerk. Ook dient de tooling te worden afgestemd op het veranderende IT landschap. Andere techniek maar dat is te koop en te regelen. Nog veel belangrijker is dat IT beheer duidelijke spelregels opstelt over waar de dienstverlening begint en eindigt. Een persoonlijk device vraagt immers ook om persoonlijke verantwoordelijkheid.

Feit is dat dit de nieuwe realiteit is, ook voor IT beheer. Vanuit een businessperspectief biedt het gebruik van eigen, persoonlijke devices namelijk heel veel voordelen. Eindelijk wordt de belofte van echt werkplekonafhankelijk werken ingelost en (bedrijfs)infomatie is altijd en overal beschikbaar. Als vraag en aanbod hier beide hun verantwoordelijk in nemen staat niets de grootschalige introductie van tablets nog in de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *