Private GSM, what’s in it for me?

Private GSM; bij alle organisaties waar ik de laatste tijd over de vloer kom heeft men er wel van gehoord. Organisaties vragen zich af of het voor hun aantrekkelijk is, en dan natuurlijk met name op het gebied van de kosten. Want de ‘belkosten voor mobiel’ zijn vaak ruim meer dan de helft van de totale belkosten.

Private GSM heeft een paar belangrijke kenmerken. Je koopt je eigen GSM apparatuur en als je onderling via die apparatuur belt (meestal in en rond je eigen gebouw(en)), bel je gratis. Ook kun je zo bereik krijgen op plekken waar je dat eerst niet had. En als laatste ben je niet meer afhankelijk van de werking van het netwerk van een openbare provider.

Hier tegen over staat dat ook providers de mogelijkheid kennen van ‘gratis onderling bellen’ (en ja, dat kost dan wel een bepaald bedrag per maand). Ook kunnen providers op moeilijke plaatsen het bereik garanderen door het plaatsen van extra zenders of repeaters. En als laatste zijn er ook in het openbare net voorzieningen mogelijk waardoor je niet meer afhankelijk ben van het netwerk van één provider. De ‘selling points’ van Private GSM kun je dus ook zelf organiseren, zonder gebruik te maken van Private GSM.

Wat moet je nou kiezen en wanneer is Private GSM de juiste oplossing ? Dat antwoord is natuurlijk niet makkelijk te geven. Hier spelen vragen als: Wat is het huidige belpatroon, wat zijn de contracten met de huidige provider, voor hoe lang staat de huidige telefooncentrale nog in de boeken, welke rol speelt draadloze datacommunicatie (want UMTS/HSDPA is niet mogelijk via het eigen netwerk), hoeveel mobiele en hoeveel vaste telefoons zijn er in gebruik, wat zijn de aanschaf en onderhoudskosten van een Private GSM systeem, moeten de toestellen ook buiten de gebouwen kunnen bellen, en is er behoefte aan extra functies zoals bijvoorbeeld het afhandelen van (alarm)berichten of locatiebepaling.

Een eenvoudig antwoord is dus niet mogelijk, hier zal een gedegen onderzoek aan vooraf moeten gaan ! En makkelijk was het toch al niet, want welke rol spelen VoWi-Fi toestellen, de dual mode toestellen (Wi-Fi/GSM) en IP-DECT apparatuur ? Of moeten we misschien toch nog iets met piepers, al is het maar om te kunnen voldoen aan de certificeringseisen van de brandweer? En o ja, Microsoft doet ook nog iets met Lync…….

Kortom, tijd voor het doen van een onderzoek en het opstellen van een (mobiele) telecommunicatiestrategie !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *