Nokia en MicroSoft plegen euthanasie op Symbian

Afgelopen vrijdag kondigden Nokia en Symbian aan om samen te gaan werken op het gebied van mobiele telefonie. Beide zijn achterblijvers in de ratrace voor de gunst van de smartphone gebruikers. Symbian, van Nokia,  was jaren lang koploper op het gebied van besturingssystemen voor de ‘conventionele’ mobiele telefoons.

Tot voor een jaar geleden bedroeg het marktaandeel 40%. Symbian werd in 2010 ingehaald door Android van Google en IOS van Apple. De laatste twee worden volop gebruikt voor moderne smartphones.

MicroSoft heeft eind vorig jaar haar mobiele besturingssysteem volledig vernieuwd onder de naam Windows Phone 7. Een ultramodern besturingssysteem, met een stevige uitdaging, namelijk een (te?) late introductie t.o..v. Android en IOS. Nokia leed de laatste tijd aan gebrek aan heldere strategie om de smartphonemarkt adequaat te benaderen.

De twee hebben nu de handen ineen geslagen waarbij Nokia gebruik gaat maken van Windows Phone 7. Ook de elektronische marktplaats van Nokia wordt opgenomen in die van MicroSoft. Steve Ballmer, CEO MicroSoft en Stephen Elop, CEO van Nokia en ex-MicroSoft employee, hebben de strategische samenwerking aangekondigd in een open brief waar ferme taal in wordt gebruikt. Nokia investeert 4 a 5  x zo veel geld in R&D als bv Apple en heeft ca 3000 Symbian developers in dienst. Na de aankondiging van vrijdag ging de koers van Nokia 10% omlaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *