Video als collaboration tool: fad or future?

Bestuurders en ambtenaren van de Waddeneilanden die niet meer allemaal voor een gezamenlijk overleg naar de wal reizen, maar overleggen via een videoconferencingoplossing van Gemnet. Verdachten op Griekse eilanden die niet meer van en naar de rechtbank worden vervoerd, maar voor de rechtbank verschijnen via een videoconferencingoplossing van Cisco. Zijn dit voorbeelden van hele specifieke toepassingsmogelijkheden van video(conferencing), of zijn het de voorbodes van iets veel groters?

De mening van Cisco

Als we Cisco mogen geloven is het laatste het geval. Medio december ben ik samen met mijn collega Michaël te gast geweest op de Cisco Collaboration Summit in Barcelona.  Een soort wereldtournee die in december Europa aandeed. Erg interessant. Collaboration sluit immers naadloos aan op actuele thema’s als “Het Nieuwe Werken” en “Open innovatie” en heeft een nauwe relatie met de opkomst van social media. Er vinden dan ook enorm veel ontwikkelingen plaats op dit vlak. De summit bood ons de kans om drie dagen met consultants uit heel Europa en analysten van Gartner, Forrester etc van gedachten te wisselen over de belangrijkste ontwikkelingen van dit moment.

Hetgeen waarin Cisco zich onderscheidt t.o.v. andere leveranciers van collaborationtools (met als marktleiders op dit moment Microsoft en IBM) is de mate waarin video is geïntegreerd in het portfolio. Cisco gelooft heilig in kracht van dit medium.  Zo kocht men eind 2010 Tandberg. Tandberg is één van de bekendste partijen op het gebied van video conferencing. Al eerder pleegde Cisco acquisitie op WebEx – een online samenwerkingsapplicatie met video functie – en ontwikkelde men een eigen HD camera, de Flip. Dit alles vanuit de overtuiging dat video de komende jaren een enorme vlucht zal nemen.

De flip van Cisco

Stelling die tijdens de summit werd geponeerd was bijvoorbeeld dat in 2014 85% van het huidige telefoonverkeer vervangen is door videogesprekken. Iets wat wellicht mede is ingegeven door het feit dat nu zelfs Apple het videobellen ontdekt lijkt te hebben J.

Voorbeelden voor wat betreft de communicatie tussen professionals zijn er al (zie bijvoorbeeld de inleiding). De verwachting van Cisco is echter dat ook in de communicatie tussen professionals en klanten in een customer contact center video steeds meer gebruikt zal worden en dat bijvoorbeeld ook steeds meer tekst vervangen zal worden door video. Dit omdat mensen steeds visueler zijn ingesteld en beeld veel sterker binnen komt dan tekst.

Vragen voor de toekomst

Betekent dit dat wij ons bijvoorbeeld niet meer moeten toeleggen op het aanscherpen van onze schrijfvaardigheden, maar ons moeten toeleggen op het leren produceren van videoboodschappen? En alleen nog maar een smartphone en/of tablet moeten aanschaffen die zowel een camera aan de voor- als de achterkant heeft?

Adam tablet van Notion Ink met 180 graden draaibare camera

Ervaringen uit het recente verleden

Toen ik drie jaar geleden een opleiding informatiemanagement volgde aan de UvA kwam de commissie die onderzoek had gedaan naar de Schipholbrand als één van de eersten met een rapportage in de vorm van een video. Rond dezelfde tijd werd bij ons op kantoor Unified Communications geïmplementeerd, waardoor ik met collega’s kon videoconferencen, Een aantal van onze concullega’s presenteerde zijn medewerk(st)ers via videoboodschappen of de website, de eerste smartphones waarmee je kon videobellen verschenen op de markt, en de bedenkers van Youtube hadden de slappe lach omdat ze net waren overgenomen door Google.

Hoewel de techniek en toepassingen op dat moment beschikbaar waren, heeft video als medium op dat moment niet echt doorgezet. D.w.z. voor wat betreft de zakelijke toepassingen. Als je kijkt naar de consumentenmarkt, dan hebben specifieke toepassing zoals we die kennen binnen Youtube en vergelijkbare sites natuurlijk een enorme vlucht genomen.

M.i. zijn er meerdere redenen voor het feit dat video in de zakelijke omgeving de afgelopen jaren niet heeft doorgezet:

  • Ten eerste waren tot voor kort (met name de draadloze) verbindingen nog niet toereikend voor grootschalige uitwisseling van videoboodschappen.
  • Iets wat wij op kantoor merkten bij het gebruik van Unified Communications is dat veel mensen het toch niet prettig vinden om in beeld te komen (te transparant).
  • Een derde verklarende factor is m.i. dat video niet een medium is dat je zomaar even gebruikt om je boodschap op een goede manier over te brengen. Velen van ons hebben zich de afgelopen jaren bekwaamd in het schrijven van overtuigende rapportages. Wanneer je met video gaat werken, moet je echter bij wijze van spreken weer van begin af aan beginnen.

De eerstgenoemde barriere is inmiddels grotendeels weggenomen. Zowel de capaciteit van de vaste als de mobiele verbindingen is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. De twee andere genoemde barrières maken echter dat ik mij afvraag of het met video wel zo hard zal gaan als Cisco denkt/hoopt.

Worth the try?

Het is waar: theoretisch is video next best ten opzichte van een echte ontmoeting. Dit doordat zowel verbale als non-verbale communicatie mogelijk is. En een bekende quote van Confucius luidt als volgt: “Vertel het mij en ik zal het vergeten. Laat het mij zien en ik zal het onthouden……”

De vraag is echter of niet iedereen juist verknocht is geraakt aan het feit dat je ook kunt communiceren via media die de non-verbale communicatie uitsluiten. Je kunt daardoor bijvoorbeeld makkelijker zaken over het spreekwoordelijke schuttinkje gooien (iets wat volgens velen het succes van e-mail verklaart). En hoeveel mensen zijn in staat een effectieve videoboodschap samen te stellen?

Tot ik het antwoord op deze bovengenoemde vragen heb, ga ik het video-avontuur aan. Deels aansluitend op hetgeen Gijsbert gisteravond stelde in Boer zoekt vrouw: “het grootste avontuur in het leven is het volgen van je gevoel”. Deels ook op basis van het laatste gedeelte van de eerder aangehaalde quote van Confusius: “… Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *